MHI Vestas krijgt order voor innovatiekavel windpark Borssele

MHI Vestas heeft een order gekregen voor de innovatiekavel vanwindpark Borssele. Het gaat om 2 V164-9,5-megawatt-turbines.

Afgelopen april werd al bekend dat Two Towers innovaties gaat testen op het innovatiekavel Borssele V in de Noordzee, onder andere voor stimulering van de vorming van oesterbanken en voor kostendaling van windmolens. Two Towers is een consortium van Van Oord Renewable Finance, Investri Offshore en Green Giraffe Holding.

MHI Vestas zal door de order het Two Towers-consortium gaan beleveren. Het project, gepland voor installatie in 2020, zal verschillende innovaties implementeren om de milieunormen te verbeteren en bij te dragen aan de energietransitie in Nederland.

Om de monopile en het overgangsstuk te verbinden, zal de innovatieve ‘slip joint’-technologie worden toegepast. Deze technologie, ontwikkeld in samenwerking met Van Oord, heeft 2 voordelen: ze is onderhoudsvrij en vermindert de installatietijd, wat kan leiden tot kostenbesparingen.

Ook zullen eco-ontwerpen voor bescherming tegen erosie worden getest om het effect op de maritieme omgeving te bepalen. Een deel van de innovatie is het gebruik van bescherming tegen erosie bij het creëren van rifsystemen, waaronder oesterriffen, die een gezond en divers marien ecosysteem helpen bevorderen.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!