Nederlandse kraan Jack Up Barge voltooit sleutelrol bij Duitse offshorewindparken

Het hefeiland JB-117 van Jack Up Barge heeft een order voor kraan- en accommodatieondersteuning voor General Electric (GE) bij de DolWin3 offshore-stroomnetaansluiting voltooid.

JB-117, met een lengte van 75,9 meter, werd vervolgens direct ingezet voor activiteiten op de nabijgelegen BorWin3 offshorenetaansluiting voor Petrofac. Voor beide projecten is de Europese elektriciteitstransmissie-exploitant TenneT de eindklant.

DolWin3 en BorWin3 maken deel uit van een uitgebreid cluster van offshorenetaansluitingen die offshorewindparken in het zuidwesten van de Duitse Noordzee verbinden met het onshore-elektriciteitsnet. Beide platforms maken gebruik van hoogspanningsgelijkstroom en zijn verbonden met onshoreconverterstations met 2 kabels van 160 kilometer die Duitse huishoudens voorzien van 900 megawatt aan vermogen.

De aard van de werkzaamheden voor de JB-117 is vergelijkbaar voor beide projecten. Zoals het DolWin3-project heeft aangetoond, heeft de enorme afmeting van de kraan, met zijn 98 meter lange giek, ertoe geleid dat elk deel van het onderstation kon worden bereikt.

Direct na de afronding van het DolWin3 project vervolgde de JB-117 zijn weg naar de BorWin3-locatie. ‘Dit project is waar we als offshore-ondersteuningsbedrijf echt onze waarde kunnen laten zien. We kunnen ons snel aanpassen aan projectspecifieke eisen, zoals flexibele accommodatieoplossingen. Bovendien kan JB-117 het hele jaar door ondersteuning bieden zonder te hoeven terugkeren naar de kust’, aldus Jack Up Barge-commercieel directeur Jurgen de Prez.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!