Nieuwe onderhoudstechniek kan kosten windenergie doen dalen

AMSTERDAM – Technici van de universiteit in het Britse Sheffield hebben een technologie ontwikkeld om te voorspellen wanneer de kogellagers binnen een windturbines kapot gaan.

©: RenewableUK
©: RenewableUKOnder

De methode moet ervoor zorgen dat de onderhoudskosten van windturbines en daarmee ook de uiteindelijke prijs voor windstroom worden verlaagd.

Onderzoeksstudent Wenqu Chen van de universiteit gebruikt ultrasonische golven om te meten hoeveel druk er wordt uitgeoefend op de kogellagers. De druk wordt gemeten en monteurs kunnen schatten hoe lang de kogellager nog meegaat.

De nieuwe methode is de enige manier om de druk direct te meten doormiddel van de kogellagers.

Goedkoper en kleiner

De sensor die gebruikt wordt is een stuk goedkoper en significant kleiner dan de sensoren die op dit moment beschikbaar zijn, waardoor de techniek ook geschikt is voor kleinere turbines. Op dit moment wordt de methode getest bij een windpark in Ierland

“Deze techniek kan gebruikt worden om onverwachte problemen met kogellagers, een bekend probleem bij windturbines , te voorkomen”, aldus professor Rob Dwyer-Joyce, mede-auteur van het onderzoek.

“Door het risico op productieverlies en de noodzaak op ongepland onderhoud te verwijderen, kan de techniek helpen de kosten van windenergie te verlagen.”

Lees er hier meer over 

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!