NWEA: Windpark Maasvlakte 2 levert slechts 20 procent van het potentieel

De tender van een groot windpark op de Maasvlakte 2 is al bij de start een grote teleurstelling. Dat stelt de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA). Bij gebruik van de meest moderne technieken kan het toekomstige windpark met een gepland opgesteld vermogen van ongeveer 100 megawatt per jaar in potentie zo’n 400 gigawattuur opbrengen. De beperkende voorwaarden vanuit het huidige bestemmingsplan zorgen er echter voor dat het park naar schatting minder dan 20 procent daarvan gaat opbrengen. 

De tender voor Maasvlakte 2 is afgelopen maand door Rijkswaterstaat opengesteld. Bedrijven kunnen een bod doen om op deze locatie een windpark met een opgesteld vermogen van 100 megawatt te realiseren. De tender schrijft windmolens voor met maximale tiphoogten van 130 en 180 meter. Bij windmolens van nieuwe projecten ligt de tiphoogte tegenwoordig tussen 200 tot 250 meter. Voor de individuele windmolen die los van ‘Maasvlakte 2’ in de buurt wordt neergezet, wordt de tiphoogte zelfs 260 meter. Verder schrijft de tender voor dat een groot deel van de windmolens al na 16 jaar moet worden verwijderd. Dat leidt volgens NWEA tot kapitaalsvernietiging omdat windmolens technisch wel 20 tot 25 jaar kunnen functioneren.

Hans Timmers, bestuursvoorzitter bij NWEA, hierover: ‘Een zeer teleurstellende tender. Het is ontzettend zonde dat we dit windenergieproject op deze toplocatie zó suboptimaal laten produceren. We zetten een stap terug in de tijd door windmolens te moeten plaatsen die al ruim 10 jaar niet meer courant zijn in de markt. Er waren zeer veel partijen betrokken en er is lang gepraat, maar we lijken met z’n allen nog niet te beseffen dat we alle energie die we hier kúnnen genereren ook keihard nodig hebben. NWEA roept op tot overleg op hoog niveau om hier bij te sturen en er gezamenlijk van te leren voor volgende projecten. Het is essentieel dat we bij volgende projecten scherper kijken naar optimale voorwaarden voor windenergie.’

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!