Offshore Wind Innovators van start

InnovatieLink, TKI Wind op Zee en de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) tijdens de WindDays Conference het startsein gegeven van een community voor Offshore Wind Innovators.

Dit netwerk is bedoeld om innovaties van met name MKB-ondernemers sneller op de markt voor offshorewindenergie te krijgen. Een groep van 50 bedrijven en organisaties heeft zich inmiddels aangesloten. De initiatiefnemers verwachten een groei naar honderden bedrijven uit alle windstreken van Nederland.

Het aandeel windenergie op zee in Europa wordt in de komende jaren opgeschroefd tot meer dan 10 gigawattpiek en staat ongeveer gelijk aan de sluiting van 5 kolencentrales. Er moeten 2 windturbines per week worden neergezet totdat er op de Noordzee een oppervlak van circa 2,5 keer de Flevopolder is volgebouwd. Al die enorme molens moeten na de bouw draaiende gehouden worden, wat ongeveer 10.000 nieuwe arbeidsplaatsen oplevert.

Innovaties zijn noodzakelijk om deze klus op een steeds goedkopere en milieuvriendelijke manier te klaren. Innovatieve ondernemers in het MKB leveren hierbij vaak verrassende oplossingen voor bijvoorbeeld het verbeteren van inspecties, het plegen van onderhoud, het reduceren van kosten en het aanleveren van logistieke oplossingen.

Offshore Wind Innovators is bedoeld voor alle bedrijven die betrokken zijn bij innovaties in de offshorewindindustrie. Al meer dan 50 businesspartners – innovatieve MKB-ondernemers, grote concerns, investeerders, havenbedrijven, innovatiehubs en mediapartners – hebben zich aangesloten.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!