Rotterdam lanceert plannen voor enorme futuristische windmolen

AMSTERDAM – Het moet een trekpleister worden voor Rotterdam, het Dutch Windwheel. Naast het opwekken van groene stroom wordt er in plannen ook rekening gehouden met het aantrekken van ruim een miljoen toeristen.

Dutch Windwheel
©: Dutch Windwheel

Afgelopen week werden de plannen gepresenteerd door de Windwheel Corporation, een consortium van BLOC, DoepelStrijkers en Meysters, allen Rotterdamse bedrijven.

Het ontwerp doet al denken aan een science-fiction film. De Dutch Windwheel is maar liefst 174 meter hoog en lijkt op een futuristisch reuzenrad. Met technologie die is ontwikkeld door de TU Delft en Wageningen kan het enorme gevaarte energie opwekken uit de wind.

Electrostatic WInd energy CONverter technologie, ofwel EWICON, wordt het genoemd. Zonder bewegende mechanische onderdelen wordt er windstroom geproduceerd. Op kleine schaal zijn eerder modellen gebouwd, maar nog nooit zo groot als in de huidige plannen. 

©: Dutch Windwheel
©: Dutch Windwheel

Met wind alleen komt de Windwheel er niet. Vooralsnog wordt er met EWICON te weinig stroom geproduceerd. Onderzoekers verwachten de komende jaren er wel forse vooruitgang in te boeken.

Naast het opwekken van elektriciteit uit wind, zijn er daarom in de plannen ook ruimte voor geïntegreerde zonnecellen. Verder wordt organisch afval gebruikt voor de productie van biogas en wordt er regen opgevangen voor gebruik in bijvoorbeeld de toiletten.

Lees ook: Enkele cijfers over de Dutch Windwheel

In de buitenste ring van de Windwheel komen 40 cabines die bewegen op een rails. Bezoekers van Rotterdam krijgen zo het beste uitzicht over de stad. In de binnenste ring moeten appartementen en een hotel komen.

Aan ambitie ontbreekt het niet. In 2025 kan de Windwheel er staan. Kostenplaatje? Die is nog niet gepubliceerd en komt in een latere fase, zeggen de ontwikkelaars. Maar in principe hoeft dit geen probleem te zijn, volgens de schattingen. Binnen 10 jaar zou de Windwheel al winstgevend kunnen zijn.

©: Dutch Windwheel
©: Dutch Windwheel

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!