Spaanse lantaarn draait op stroom uit zon én wind

AMSTERDAM – Spaanse wetenschappers van de technische universiteit in Barcelona hebben een lantaarn gemaakt die op zon en windenergie licht geeft.

lantaarn (blok)Naar verluidt zou het systeem 20 procent goedkoper zijn dan andere systemen, zo meldt de universiteit. De lantaarn is in samenwerking met Eolgreen gemaakt na 4 jaar aan onderzoek.

De lantaarn moet dienst gaan doen langs snelwegen tussen steden, in parken en op andere publieke plekken. Het prototype is 10 meter hoog heeft een zonnepaneel, een kleine windturbine en een batterij.

Weinig wind voor nodig

De turbine kan stroom opwekken van 10 tot 200 omwentelingen per minuut en heeft een maximumoutput van 400 watt. Een tweede prototype moet ook met lagere windsnelheden werken.

“Er is weinig wind nodig om energie op te wekken”, legt onderzoek Ramon Bargalló uit. De generator is zo ontworpen dat hij kan werken met windsnelheden van 1,7 meter per seconde, terwijl huidige windturbines snelheden nodig hebben van 2,5 meter per seconde. De lage intensiteit kan 6 nachten aan elektriciteit voorzien zonder wind of zon.”

Eolgreen heeft afspraken gemaakt met gemeentes in de omgeving van Barcelona om de lantaarn te installeren. Het concern hoop in 2015 700 lantaarns te produceren.

lantaarn (breed)

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!