TNO en Somni sluiten licentieovereenkomst voor gebruik sensorpatenten bij windmolens

Somni en onderzoeksinstituut TNO hebben  een overeenkomst gesloten die Somni de mogelijkheid biedt om patenten van TNO te gebruiken van nieuwe, innovatieve glasvezelsensoren. Somni is een producent van optische sensoren die moeten kunnen functioneren in uitzonderlijke omstandigheden. Het toepassingsgebied van de sensoren zit onder meer in de lucht- en ruimtevaart en windenergie. Door gebruik te maken van glasvezel zijn Somni’s sensoren ongevoelig voor allerlei vormen van elektromagnetische verstoringen, en kunnen sensoren uitgelezen worden over afstanden van ettelijke kilometers. De nieuwe licentieovereenkomst met TNO stelt Somni in staat haar  glasvezel sensor activiteiten wereldwijd verder te versterken.

Somni heeft zich gespecialiseerd op het bieden van sensor oplossingen waarbij er gebruik gemaakt wordt van telecommunicatie glasvezels en licht om informatie uit de omgeving op een betrouwbare manier te verzamelen. Een greep uit de specifieke applicaties waar deze sensoren gebruikt worden zijn bijvoorbeeld het monitoren van offshore-constructies boven- of onder zeeniveau en het meten van trillingen in hoog vacuüm bij een fluctuerend magneetveld en temperaturen van enkele honderden graden. Deze omstandigheden vergen het uiterste en sensoren gebaseerd op conventionele (elektrische) technieken, zijn dan ook vaak niet toereikend.

‘Deze licentie overeenkomst onderstreept de positie van TNO als ondersteunend onderzoeksinstituut, voor met name Nederlands bedrijven, door innovaties te creëren die hun wereldwijde concurrentiekracht vergroot. TNO heeft op zijn beurt high-tech bedrijven als Somni nodig die de commerciële potentie van een bepaalde technologie herkennen en het ondernemerschap bezitten om de TNO patentenportfolio met succes te vermarkten’, aldus Arnold Stokking managing director TNO Industrie.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!