TNO, KNMI en Whiffle lanceren nieuwe Dutch Offshore Wind Atlas

Het consortium ECN part of TNO, KNMI en Whiffle heeft de nieuwe en verbeterde Dutch Offshore Wind Atlas vrijgegeven. Met deze informatie kunnen de Nederlandse overheid en windparkontwikkelaars offshorewindparken efficiënter plannen, bouwen en beheren.

ECN part of TNO, KNMI en Whiffle (een spin-off van de TU Delft) hebben hun expertises gecombineerd om in deze behoeften te voorzien door de Dutch Offshore Wind Atlas (DOWA) vrij te geven. Het bevat windsnelheids- en windrichtingsinformatie over het hele Nederlandse deel van de Noordzee, inclusief de offshorewindparkontwikkelingszones Borssele, Hollandse Kust Zuid en Hollandse Kust Noord; windsnelheids- en windrichtingsinformatie tot een hoogte van 600 meter; totale dekking van 10 jaar van 2008 tot 2017 en vernieuwd met 2018 windinformatie; windinformatie voor elk gebied van 2.5 vierkante kilometer.

Om de volgende stap in de nauwkeurigheid van de windatlas te zetten, heeft het team state-of-the-art kennis en modelleringstechnieken toegepast. Aan de basis maakt DOWA gebruik van leidende numerieke Europese weermodellen (bijvoorbeeld de laatste versies van European Center for Medium-range Weather Forecasts ERA5 en KNMI Harmonie) en voert actuele meetdata in om kwalitatief de beste uitvoer te krijgen. Daarnaast maakt DOWA de aansluiting mogelijk met de erg fijne schaal voorspelmodellen van Whiffle’s LES model ‘GRASP’ voor gedetailleerde windveld- en windturbinemodellering. Als resultaat kunnen niet alleen windturbineopbrengsten, maar ook windturbinebelastingen worden berekend.

Als laatste levert DOWA windinformatie tot 600 meter hoogte. Eerdere modellen waren beperkt tot 200 meter wat onvoldoende is voor de nieuwe generatie windturbines en toekomstige technologieën die opereren op grote hoogtes.

ECN part of TNO en KNMI hebben DOWA gevalideerd tegen offshoremeetstations als meetmast IJmuiden, LiDARs bevestigd op de offshoreplatforms Lichteiland Goeree, Europlatform en K13 en drijvende LiDARs in de offshorewindparkzones. Specifiek, vertoont DOWA een gemiddelde windsnelheidsafwijking van minder dan 0.1 meter per seconde op alle hoogtes in het verticale windscheringsprofiel tot aan 315 meter bij meetmast IJmuiden. Ook laat DOWA een goede representatie van het dagelijkse ritme zien, waar de nauwkeurigheid in termen van modelafwijking met 16 procent is verbeterd ten opzichte van eerdere modellen.

foto: © T. w. Van Urk | Dreamstime.com

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!