Tool ECN simuleert weersomstandigheden voor kostenbesparing bouw windmolens op zee

UTRECHT – Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een tool ontwikkeld waarmee de weersomstandigheden op zee worden gesimuleerd en het bouwen van windmolens op zee wordt vergemakkelijkt.

“De impact van slecht weer op offshore windprojecten is enorm groot en vaak niet goed inzichtelijk”, legt Piet Warnaar, business developer bij ECN uit.

“Daar brengt ECN Install 2.0 verandering in. De nieuwe tool is een wereldwijde primeur die het offshore proces simuleert in de tijd en dit af zet tegen het historische weer.” 

Investeerders

Een nauwkeurige berekening kan miljoenen euro’s besparen, volgens ECN. Zo wordt het inzicht in risico’s vergroot en wordt het makkelijker om investeerders aan te trekken.

ECN Install 2.0 rekent met historische weercijfers van de afgelopen 10 tot 20 jaar. Het programma heeft een nauwkeurigheid van blokken van drie uren van de offshore locatie, en desgewenst ook van de diverse havenlocaties.

Warnaar: “We hebben het programma ontwikkeld samen met grote spelers, zoals Van Oord en Royal IHC, en uitgebreid getest op concrete projecten. Bijvoorbeeld op windpark Egmond aan Zee en op windpark Gemini, ten noorden van Schiermonnikoog.”

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!