Van Oord en Ace Aquatec maken FaunaGuard wereldwijd beschikbaar

Van Oord en Ace Aquatec starten een strategisch partnerschap, waarbij de FaunaGuard beschikbaar wordt gesteld aan alle maritieme aannemers en andere geïnteresseerde partijen. De FaunaGuard is een innovatief akoestisch apparaat om zeedieren te beschermen in de buurt van waterbouwactiviteiten zoals de aanleg van offshore windmolens.

De FaunaGuard is vanaf nu beschikbaar voor derden. Het kan ingezet worden tijdens alle offshoreactiviteiten, zoals steeninstallatie, heien, boren en springen en grootschalige baggerwerkzaamheden, om met behulp van gespecialiseerde onderwaterakoestiek veilig en tijdelijk zeedieren af te schrikken. Tot nu toe werd de Faunaguard alleen door Van Oord gebruikt, zoals bij de aanleg van het Gemini Offshore Windpark in het Nederlandse deel van de Noordzee.

De bruinvismodule is de eerste module van de FaunaGuard die nu op de markt verkrijgbaar is. In samenwerking zullen Ace Aquatec en Van Oord de andere modules de komende maanden en jaren op de markt brengen en gaan ze door met onderzoek om nog meer soortspecifieke modules te ontwikkelen.

Ace Aquatec is een Schots bedrijf in akoestische systemen voor toepassingen op zee, aquacultuur en voor viskwekerijen. De samenwerking tussen Van Oord en Ace Aquatec combineert de achtergronden en ervaringen van beide partijen om nieuwe hardware voor de FaunaGuard te ontwikkelen. Door de toenemende regelgeving ten aanzien van duurzaamheid, zal de rol van het veilig op afstand houden van dieren bij bouwwerkzaamheden belangrijker worden. Het is in veel gevallen zelfs verplicht gesteld om een project te mogen uitvoeren.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!