Van Oord installeert suction-bucketfunderingen bij offshorewindpark Deutsche Bucht

Van Oord gaat innovatieve suction-bucketfunderingen installeren bij offshorewindpark Deutsche Bucht. De financiering is rond voor 2 pilotwindturbines op het offshorewindpark. Op het project wordt een nieuw type fundatie getest, de zogenaamde Mono Bucket, en voorzien van een 8.4-megawatt-turbine. Aanvullend op het Balance of Plant-contract voor het windpark zal Van Oord ook verantwoordelijk zijn voor de productie en installatie van deze Mono Bucket-funderingen.

Northland Deutsche Bucht heeft bekendgemaakt dat het Deutsche Bucht Mono Bucket pilot demonstrator demonstratieproject financial close heeft bereikt. Deutsche Bucht is het derde offshorewindpark op de Noordzee van het Canadese energiebedrijf Northland Power. Het wordt het eerste windpark waarbij dit nieuwe type fundering onder commerciële omstandigheden wordt uitgetest. De Mono-Bucketfundering bestaat uit een stalen cilinder, de “suction-bucket” genaamd, waarop een schacht is gemonteerd. Daarop worden een transitiestuk en een windturbine van 8,4 megawatt geïnstalleerd.

Het voordeel van de suction-bucketconstructie is dat de suction-bucket door middel van zijn eigen gewicht en een vacuüm stevig in de zeebodem wordt verankerd. Hierdoor hoeven er geen monopiles te worden geheid, zodat er geen maatregelen tegen geluidsoverlast hoeven te worden genomen. Dit heeft milieuvoordelen. Daarnaast kan de Mono Bucket aan het einde van zijn levensduur volledig van de zeebodem worden verwijderd.

Het windpark Deutsche Bucht zal in totaal 33 windturbines omvatten, waarvan 31 op monopiles en 2 op Mono Buckets. Het moet een vermogen gaan leveren van 269 megawatt, voldoende om circa 328.000 huishoudens per jaar van groene stroom te voorzien. De offshore-constructiewerkzaamheden voor het windpark gaan naar verwachting deze zomer van start. De Mono Bucket-funderingen worden in het tweede kwartaal van 2019 geïnstalleerd. De planning is dat het windpark in de tweede helft van 2019 in gebruik wordt genomen.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!