WindEurope: Europa moet snel handelen om voorsprong drijvende offshorewind veilig te stellen

Drijvende offshorewindparken vormen een snelrijpende technologie met potentieel om het Europese leiderschap op het gebied van hernieuwbare energie wereldwijd te versterken. Toegewijd beleid is nodig om Europa het potentieel van drijvende offshorewind optimaal te laten benutten. Dat stelt WindEurope in een nieuw beleidsrapport. Het rapport bevat een reeks beleidsaanbevelingen over wat Europa kan doen om te profiteren van zijn “first mover”-voordeel in drijvende offshorewind.

Europa heeft een pioniersrol vervuld in de ontwikkeling van drijvende offshorewind. Europese bedrijven leiden driekwart van de meer dan 50 drijvende offshorewindprojecten die momenteel wereldwijd worden ontwikkeld.

Met de juiste zichtbaarheid in termen van volumes en industrialisatie, kunnen de kosten volgens de Europese koepelorganisatie nog sneller dalen dan voor ‘bodemgebonden’ offshorewind, van nu 180 tot 200 euro per megawattuur om 40 tot 60 per megawattuur te bereiken tegen 2030. De belangrijkste markten in Europa voor drijvende offshorewind zijn momenteel Frankrijk, Spanje, Portugal, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Ze hebben allemaal grote, diepe territoriale wateren, aanzienlijke windvoorraden en een hoge bevolkingsdichtheid en industriële activiteit dicht bij de kustlijn.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!