Windpark op zee Borssele 1+2 krijgt kunstmatige riffen voor kabeljauw

Windpark op zee Borssele 1+2 van Ørsted krijgt kunstmatige riffen voor kabeljauw. Ørsted creëert bij het windpark geschikte leefomgevingen en voedplaatsen voor zowel jonge als volwassen Atlantische kabeljauw (als paraplusoort).

Ørsted heeft nauw samengewerkt met onderzoekers van Wageningen Marine Research (WMR) in het ontwerp van de kunstmatige riffen. 4 van deze kunstmatige, harde substraatpijpriffen worden volgend jaar geplaatst tijdens de bouw van het windpark. WMR gaat het ecologische effect van het project monitoren in de jaren na de installatie.

Elk van de 4 kabeljauwriffen heeft een diameter van ongeveer 10 meter en is tussen de circa 0,5 en 3 meter hoog. De gebruikte betonnen buizen hebben verschillende diameters om complexiteit in het rif te verwerken. Dit zal ook een habitat creëren voor andere en kleinere soorten dan alleen de kabeljauw. De kabelpijpriffen worden in 2020 geïnstalleerd.

Het monitoringprogramma wordt van 2021 tot 2023 uitgevoerd door onderzoekers van WMR. Monitoring gebeurt via het verzamelen van data over het gedrag van de Atlantische kabeljauw met behulp van akoestische telemetrie in combinatie met akoestische tags. De resultaten van de monitoring worden openbaar gemaakt nadat het programma is voltooid.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!