Wiskunde levert Vattenfall miljoenenbesparing op bij offshore wind

Een nieuw wiskundig instrument maakt het mogelijk zowel de energieproductie als de kosten van offshorewindparken die zich al in de ontwerpfase bevinden te optimaliseren. Martina Fischetti, lead engineer bij Vattenfall en ontwikkelaar van het instrument, heeft onlangs de 2019 Industrial Researcher-prijs van het Innovation Fund Denmark ontvangen. Ze is met dit project nu een van de finalisten in de strijd om een Amerikaanse prijs waar onder andere ook Microsoft en IBM aan meedoen.

Voordat de nieuwe instrumenten binnen de Vattenfall-organisatie ingezet konden worden, was het ontwerpen van windparken gebaseerd op een meerstappenproces dat voornamelijk afhing van de ervaring van de individuele ingenieur en van standaardinstrumenten. Er werd een voorlopige indeling gemaakt die op bepaalde factoren werd gecontroleerd. Als de voorliggende indeling niet acceptabel was, werd de locatie van turbines handmatig aangepast, en werd de indeling aan een ander team doorgegeven voor controle en aanpassing van andere factoren enzovoort. Bij dit totale proces waren veel mensen betrokken, het kostte heel veel tijd en de resultaten waren niet optimaal.

‘Het nieuwe instrument stroomlijnt het proces, zodat in de software met alle factoren tegelijkertijd rekening wordt gehouden, en ’s nachts voert het programma op basis van alle factoren duizenden simulaties uit voordat het de ingenieurs een geoptimaliseerde indeling voor de locatie van de turbines en de kabelloop levert’, duidt Martina Fischetti. ‘Door de indeling van het park en de kabelloop te optimaliseren, kunnen we de kosten van een windpark verlagen en de productie ervan verhogen, waardoor we per windpark een voordeel in de orde van 10 miljoen euro behalen. Op die manier kunnen we de prijs van windenergie verlagen.’

De software is al gebruikt voor het ontwerp van het Deense offshore windpark Kriegers Flak in de Baltische Zee, de inschrijving die werd gewonnen met een ongekend laag bod, en voor Hollandse Kust Zuid 1+2 in Nederland.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!