Zuidhorn tweede gemeente voor proefproject met kleine windmolens

Zuidhorn wordt na Slochteren de tweede gemeente in Groningen waar kleine windmolens, met een ashoogte van maximaal 15 meter, in het buitengebied mogen worden geplaatst. De windmolens worden gefabriceerd door het Groninger bedrijf E.A.Z. Wind.

In dit geval gaat het specifiek om het project van de lokale energiecoöperatie Paddepoel Energiek, die 2 of 3 ‘wijkwindmolens’ wil plaatsen, vlakbij het gemaal bij Dorkwerd.

Het gaat in Zuidhorn om een proefproject, dat moet uitwijzen of er behoefte is aan dit type windmolen in het buitengebied. Pilots met kleine windmolens vormen een van de ambities die de provincie heeft uitgesproken in de Omgevingsvisie 2016-2020. Vorige maand was Slochteren de eerste gemeente in de provincie die werd aangewezen voor een proefproject met kleine windmolens.

Het project van Paddepoel Energiek (een zogeheten postcoderoosproject) is bedoeld voor alle mensen die in de buurt van de opweklocatie wonen, dus niet alleen voor bewoners van de wijk Paddepoel zelf, maar ook van bijvoorbeeld Dorkwerd en Aduard, het is een zogenaamd postcoderoosproject.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!