Amerikaanse media in verwarring: windmolens veroorzaken klimaatverandering?

AMSTERDAM – Amerikaanse media zijn in verwarring over de gevolgen van windmolens voor klimaatverandering. Uit een onderzoek in Nature Climate Change zou blijken dat als een windpark maar groot genoeg is het klimaatverandering zou bevorderen.

Tenminste dit melden media zoals Fox News op basis van het onderzoek. Wetenschapper Zhou onderzocht met satellietgegevens de warmte in bepaalde gebieden in West-Texas, waar 4 grote windparken staan.

Het bleek dat vooral ’s nachts, de gebieden waar de windparken stonden significant warmer werden. Soms zelfs tot 0,72 graden celsius. Zhou concludeert dat buiten het effect van windmolens op klimaatverandering wereldwijd, blijkt dat op lokaal niveau windturbines de regio opwarmen.

Echte situatie

Hij nuanceert hierbij dat het onderzoek is gebaseerd op numerieke gegevens en dat de onderzoekers niet zijn wezen kijken hoe de situatie in het echt is. Hij benadrukt dat er meer onderzoek moet worden gedaan.

Verder is het belangrijk te beseffen dat het opwarmingseffect geldt voor lokale gebieden en niet kan worden geëxtrapoleerd naar grotere gebieden. Ook is het ook niet zeker of meer windmolens gelijk staat aan nog meer opwarming. Zhou gist dat het effect wel eens zou kunnen stoppen als een park een bepaald niveau voorbij is.

Lees hier een samenvatting van het onderzoek

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Sinovel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!