‘Arabieren investeren miljarden in Nederlands grootste windpark’

AMSTERDAM – Arabisch oliegeld gaat het grootste windpark in Nederland financieren. Het staatsfonds van Abu Dhabi zou miljarden willen investeren in het nog te bouwen windpark Gemini dat ten noorden van Schiermonnikoog moet verrijzen.

Dit meldt de Telegraaf dinsdagochtend op basis van niet nader genoemde bronnen. Het staatsfonds, Taqa geheten, wist andere investeerders, onder andere uit Japan, het nakijken te geven.

Eerder werd ook al gemeld door de Groene Courant dat 2 grote partijen in de energiesector belangstelling hadden voor een groot deel van de aandelen.

De financiering van het project was al jaren onzeker. De Duitse windparkontwikkelaar Bard, hoofdaannemer van het in 2010 gestarte project, moest onder druk van financiële problemen afstand doen van de aandelen.

Grootste drempel

Het Amsterdamse Typhoon Capital nam de ontwikkeling in 2011 over. Grootste drempel was nu aan wie de aandelen die Typhoon had overgenomen te verkopen om het project te financieren. Dit lijkt nu zekergesteld en hiermee ook de ontwikkeling van het park.

De enige horde die tijdens de onderhandelingen nog moest worden genomen was de aansluiting van het windpark met het vasteland. Hier is een kabel van 80 kilometer voor nodig en een investering van 500 miljoen euro.

TenneT doet vergelijkbare projecten in Duitsland, maar zou ook daar te druk mee bezig zijn. Nu gaat Alliander, met activiteiten in Friesland, de kabel leggen.

Gemini windpark

Het Gemini windpark krijgt naar verwachting 150 windturbines, elk met een vermogen van 4 megawatt, en dus een totaalvermogen van 600 megawatt. Eerder werd gemeld dat de windmolens 770.000 huishoudens van stroom gaan voorzien. De Telegraaf schrijft dat dit eerder op 1,5 miljoen huishoudens komt te staan, meer dan de kerncentrale van Borssele.

De bouw van het project moet in augustus van 2013 zijn begonnen en in 2015 gaan de turbines waarschijnlijk stroom leveren.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Alpha Bentus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!