Bouw windparken in gevaar door uitbreiding radarzone Defensie

AMSTERDAM – De draaiende wieken van Nederlandse windturbines zorgen voor een enorme hoeveelheid energie, maar hebben een strategisch nadeel: Ze lijken op een vliegtuig.

Het ministerie van Defensie breidt nu de beschermende zones rond radarposten uit waardoor het ministerie straks toestemming moet geven bij de bouw van elke windmolen.

Dit kan betekenen dat lokale overheden hun plannen voor windmolenparken in de koelkast moeten stoppen, zo meldt Trouw maandag op basis van gesprekken met betrokkenen.

Bescherming

Na onderzoek van Defensie is besloten om de radarzones voor windmolens uit te breiden van 28 naar 75 kilometer. Het ministerie heeft deze radarzones om het Nederlandse luchtruim in de gaten te houden en te beschermen.

Door de uitbreiding komt vrijwel heel Nederland in zo’n zone terecht en krijgt Defensie de macht om een park door te laten gaan of niet. Radartechneut Onno van Gent van TNO verklaart tegenover de krant dat niet per se alle windparken geen doorgang meer kunnen vinden. Door technische ontwikkelingen werken windmolens juist steeds minder verstorend voor radars.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Dong Energy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!