Bouw Windpark Krammer in Middelharnis van start

De bouw van Windpark Krammer is begonnen. De werknemers van Van Vulpen hebben in Middelharnis de eerste horizontaal gestuurde boring (HDD) voor het 13 kilometer lange, 150 kilovolt-kabeltracé verricht.

Het tracé zorgt ervoor dat de opgewerkte energie van de 34 Krammerturbines op de Krammersluizen richting het TenneT-schakelstation in Middelharnis gaat. Daar gaat de stroom het net op. Een 13 kilometer lange hoogspanningsverbinding in privaat bezit.

Voor dit kabeltracé is 40 kilometer aan kabels besteld bij kabelleverancier Prysmian. Na de productie worden de te leveren kabels in stukken van maximaal 1500 meter geknipt en op haspels van 4 meter hoog geplaatst. Met speciale heftrucks en kranen worden deze haspels door de fabriek vervoerd. Voor de kwaliteitswaarborging van deze kabels wordt een aantal tests uitgevoerd bij de leverancier.

Windpark Krammer is een burgerinitiatief. De ruim 4000 leden van de coöperaties Zeeuwind en Deltawind hebben het initiatief genomen om dit windpark op en rondom de Krammersluizen te ontwikkelen. Het park zal voldoende energie produceren om ruim 100.000 huishoudens van groene stroom voorzien. Daarnaast kan de regio kan ook participeren in dit park. De plannen hiervoor worden op dit moment uitgewerkt.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!