Britse denktank: ‘Elektriciteit uit windenergie is wel te voorspellen’

AMSTERDAM – Windenergie is wel te voorspellen en kan een waardevolle energiebron zijn om CO2-uitstoot te verlagen.

Productie van elektriciteit uit windmolens valt goed te voorspellenDit schrijft de Britse denktank Institute for Public Research (IPPR) in een rapport.

De schrijvers van het rapport benadrukken dat ze rekening houden met een aandeel van 20 procent van windenergie in de totale energieproductie. Een reservenet van centrales die fossiele energie produceren is bijvoorbeeld essentieel.

Fossiele brandstoffen blijven belangrijk

Vooral in het geval dat er een lange, koude en windkalme periode aanbreekt zoals in de winter blijven fossiele brandstoffen belangrijk. Consumenten hebben dan extra behoefte aan energie en windparken produceren dan weinig.

Onder normale omstandigheden valt de productie toch goed te voorspellen. Dit komt door een combinatie van meteorologische gegevens, de spreiding van windparken over een land en door ervaring met windenergie valt de productie, schrijft het bureau.

In de onderstaande grafiek is dat goed te zien:

Voorspelbaarheid van windenergie

Critici wijzen op de herkomst van het onderzoek. Het is opgesteld door 3 onderzoekers waarvan 2 in dienst zijn van een bedrijf dat zich specialiseert in windenergie, zo schrijft de Britse nieuwswebsite This is Cornwall.

Lees hier het complete onderzoek

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Vestas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!