Aandeelhouders voor grootste windpark Nederland gevonden

AMSTERDAM – De aandeelhouders voor het nog te bouwen Nederlandse windpark Gemini zijn gevonden.Hiermee lijkt de bouw van het windpark na jaren van onzekerheid eindelijk zekergesteld. 

Een zeeplatform dat een windturbine installeert op zee

Naar verwachting wordt nu in 2014 begonnen met constructie van de 150 windturbines net noorden van Schiermonnikoog. 6 bedrijven nemen de financiering ter waarde van 500 miljoen euro voor hun rekening. Het Canadese Northland Power verwerft een meerderheidsaandeel van 55 procent in ruil voor 300 miljoen euro. 

De andere aandeelhouders worden Siemens (20 procent), Van Oord en Marine Dredging (10 procent), HVC (10 procent) en Typhoon Offshore (5 procent). 

Grootste offshore windpark van Nederland 

Het Gemini-windpark wordt naar verwachting het grootste offshore windpark van Nederland. Er worden 150 windturbines gebouwd van elk 140 meter hoog. Opgeteld levert dat een vermogen op van 600 megawatt.

Eenmal operationeel gaat het park volgens Northland 2,5 terawattuur aan stroom opwekken, genoeg voor 785.000 huishoudens. De totale kosten van het park zijn 2,8 miljard euro. Naar verwachting begint de bouw van Gemini eind 2014 en zal het park in 2017 volledig klaar zijn.  

Financiële problemen 

De financiering van het project was al jaren onzeker. De Duitse windparkontwikkelaar Bard, hoofdaannemer van het in 2010 gestarte project, moest onder druk van financiële problemen afstand doen van de aandelen.

Het Amsterdamse Typhoon Capital nam de ontwikkeling in 2011 over. Grootste drempel was nu aan wie de aandelen die Typhoon had overgenomen te verkopen om het project te financieren. Dit lijkt nu zekergesteld en hiermee ook de ontwikkeling van het park.

Actieve deelname in het project 

“We zijn blij dat we officieel de sponsors van Gemini kunnen presenteren”, verklaart Typhoon-topman Dirk Berkhout. “Naast HVC, onze eerste aandeelhouder, zullen alle sponsoren actief deelnemen in de ontwikkeling, bouw en exploitatie van het park.” Siemens levert bijvoorbeeld de windturbines voor het windpark en Van Oord doet de constructie. 

“Dit is een duidelijk teken van vertrouwen in het project. Als initiator van het project is het belangrijk voor ons om ook een belang et houden in het windpark en betrokken te blijven bij het gehele project.”

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: Vattenfall/Ben Barden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!