Elektriciteitsrekening Bonaire 50 procent omhoog door windmolens

AMSTERDAM – De elektriciteitsrekening voor de inwoners op Bonaire gaat minstens met 50 procent omhoog. Windmolenexploitant Ecopower mag alle kosten mag doorberekenen aan netbeheerder WEB.

Windpark op Bonaire in Caribisch Nederland Dit meldt gedeputeerde Burney Elhage, zo schrijven verschillende media. De prijsverhoging is de uitkomst van een conflict tussen het Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire (WEB) en Ecopower die enkele windmolens beheert.

Beide bedrijven hadden eerder een akkoord bereikt over een lagere doorberekening, maar Ecopower krijgt constant te maken met hogere kosten. Een arbitragecommissie oordeelde in het voordeel van Ecopower.

Hogere kosten windenergie

Elhage vreest nu dat de elektriciteit onbetaaldbaar gaat worden en schade gaat berokkenen voor de economie van het eiland. Hij benadrukt dat minister Verhagen eerder heefd beloofd de elektriciteitsvoorziening op de Nederlandse eilanden betaaldbaar te houden.

Een derde van de energievoorziening op het Bonaire komt uit windenergie. Onlangs werd bekend dat andere eilanden ook extra windmolens namen. Saba en Sint Eustatius namen elk 3 turbines. Curaçao opende 2 windmolenparken met in totaal 10 windturbines. 

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Iberdrola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!