Forse toename Europese offshore windmolens

AMSTERDAM – In het eerste half jaar van dit jaar zijn in Europa al 132 nieuwe windmolens op zee gebouwd. Opgeteld hebben de turbines een vermogen van 523,2 megawatt, een toename van 50 procent ten opzichte van 2010 toen 348,1 megawatt werd geïnstalleerd.

Dit meldt de Europese brancheorganisatie voor windenergie, de European Wind Energy Association (EWEA).

Volgens de EWEA kan 2012 wel eens een van de beste jaren worden voor offshore wind. Nog eens 160 windturbines, met een vermogen van 647,4 megawatt, zijn al gebouwd, maar wachten op een verbinding met het stroomnet.

Tijdens de eerste 6 maanden van 2012 waren ontwikkelaars nog bezig met 13 windparken die, wanneer ze klaar zijn, nog eens 3,8 gigawatt aan vermogen toevoegen aan de vloot.

Meer investeerders in offshore windkracht

“Offshore windkracht trekt steeds meer investeerders aan, waaronder pensioenfondsen en andere institutionele beleggers”, verklaart Christian Kjaer, voorman van de EWEA. “Het zou goed zijn om meer activiteit te zien in Zuid-Europa waar meer banen en investeringen nodig zijn.”

In totaal hebben de offshore windturbines in Europa op dit moment een vermogen van 4,3 gigawatt, een toename van bijna 1 gigawatt ten opzichte met een jaar terug. 

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Alpha Ventus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!