Gemeente Schagen in beroep tegen nachtelijk draaiverbod windmolen

AMSTERDAM – De Gemeente Schagen gaat in hoger beroep tegen het verbod dat de rechtbank van Alkmaar heeft opgelegd aan het nachtelijk draaien van een windturbine bij Sint Maartensbrug.

Een windmolens tussen de bomen doorVolgens het college van B&W geeft de rechtbank een onjuiste interpretatie van de gewijzigde milieuwetgeving, zo meldt de gemeente. De Raad van State zal nu een oordeel vellen.

Tot een uitspraak zal de gemeente wel het nieuwe beleid gaan handhaven. De eigenaar van de turbine heeft vanaf 1 april al vrijwillig de turbine ’s nachts stilgelegd.

Milieuvoorschriften 

Vorige week besloot de rechtbank van Alkmaar dat de milieuvoorschriften die in 2011 werden versoepeld nog 3 jaar moeten gelden. Een omwonende had de zaak aangespannen.

De betreffende polder is niet aangewezen als een stiltegebied, maar het geluidsniveau is wel laag. Voor het achtergrondgeluid dat de windturbine maakt zijn daarom extra voorschriften nodig.

Precedent 

Een woordvoerster van de gemeente bevestigde dat er inderdaad een precedent ontstaat voor andere windturbines in landelijke gebieden als de Raad van State de uitspraak van de rechtbank van Alkmaar overneemt. 

“Maar daar zijn we niet bang voor”, aldus de voorlichtster tegenover de Groene Courant. “We willen op korte termijn duidelijkheid.”

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: Windwärts Energie GmbH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!