Havenbedrijf neemt belang van 50 procent in Amsterdams windpark Eneco

Havenbedrijf Amsterdam en Eneco gaan samenwerken op het gebied van windenergie. Havenbedrijf Amsterdam neemt een belang van 50 procent in het bestaande Eneco-windmolenpark Afrikahaven in het Westelijk Havengebied.

Beide bedrijven hebben de ambitie om de opgewekte groene stroom, die nu nog ‘anoniem’ aan het stroomnet geleverd wordt, te leveren aan lokale bedrijven en huishoudens. Het is een volgende stap in de strategische samenwerking die zij in 2015 aangingen om de Amsterdamse haven verder te verduurzamen. Het is de eerste keer dat een havenbedrijf in Nederland een groot belang neemt in een windmolenpark.

Het windpark Afrikahaven telt 9 windmolens die samen een hoeveelheid groene stroom opwekken die vergelijkbaar is met het verbruik van zo’n 15.000 huishoudens. Daarnaast is het doel om vraag en aanbod naar duurzame energie goed op elkaar af te stemmen. Als het hard waait kan het voorkomen dat er meer aanbod is van stroom dan vraag naar stroom. Als er partijen zijn in de haven die op dat moment flexibel met hun proces om kunnen gaan dan kunnen ze besparingen realiseren op hun energierekening. De grote volumes in de haven zorgen ervoor dat de transitie naar duurzame energiebronnen beter mogelijk wordt.

Koen Overtoom, chief executive officer Havenbedrijf Amsterdam: ‘Deze stap past bij onze Visie2030 om de haven te verduurzamen en onze aanpak om zowel regionaal, nationaal als internationaal een belangrijke energiehub te zijn. Wind is een van de hernieuwbare bronnen waar we als haven op inzetten. Havenbedrijf Amsterdam heeft als doelstelling om de huidige

65 megawattpiek aan opgesteld vermogen in het havengebied uitgebreid te hebben naar 100 megawattpiek in 2020. Zo realiseren we groene energie voor de prijs van grijs.’

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!