ING: Nederland loopt ver achter op doelstelling windenergie

AMSTERDAM – Nederland loopt ver achter op de overheidsdoelstelling voor windenergie. Er is nog minstens 13 tot 15 miljard euro nodig om windenergie van de grond te laten komen.

Een nog te bouwen offshore windturbine op zeeDit stellen economen van het ING Economisch Bureau in een sectorbericht.

Zij wijzen er op dat onlangs de doelstelling voor groene energie is verhoog van 14 procent naar 16 procent in 2020, maar dat er tegelijk bijna geen windcapaciteit wordt bijgebouwd de laatste jaren.

Om de doelstelling wel te halen moet er elk jaar voor 1.500 megawatt,  omgerekend sowieso 250 windmolens, aan capaciteit bijgebouwd worden.

Financiering als flessenhals

Naast weerstand vanuit de bevolking merken de analisten ook op dat er een flessenhals zal ontstaan bij de financiering van deze parken. De bancaire sector heeft minder geld over door de crisis en strengere kapitaaleisen.

Ook de lange financieringshorizon en het risicorendement profiel van windenergie passen minder goed bij de hogere kapitaaleisen voor banken. Verzekeraars en pensioenfondsen moeten daarom bijspringen.

Krachtigere windmolens op de markt

In 2011 stond er 2.316 megawatt aan windenergie opgesteld in Nederland, waarvan 228 megawatt op zee en 2.088 megawatt op het land. Dit moet stijgen naar 12.000 megawatt in 2020 om de doelstelling te halen.

Vanaf 2009 steeg de capaciteit van windmolens nauwelijks. Het aantal windturbines daalde zelfs doordat er steeds krachtigere molens op de markt kwamen.

ING noemt de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen, Bremen en Hamburg een voorbeeld voor Nederland. Gezamenlijk hebben de deelstaten net zoveel inwoners als Nederland, maar er staat 3,5 keer meer windenergie opgesteld.

Lees hier het complete rapport

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Vattenfall/Hans Blomberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!