Minister Kamp vindt windmolens dicht bij kust reële optie

AMSTERDAM – Windmolens dichter bij de kust zijn een reële optie om de kabinetsdoelstelling te halen van 16 procent duurzame energie in 2020.

Een offshore windpark op de Noordzee voor de kust van Duitsland
Foto copyright: Alpha Ventus

Dit zegt minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken tegenover NRC Handelsblad.

Hij reageert hiermee op een voorstel dat PvdA-Kamerlid Jan Vos die vorige week steun bij andere partijen verwierf voor een onderzoek naar zogenaamde ‘nearshore’ windparken.

Kamp zegt niet zomaar te zwichten voor druk vanuit kustplaatsen die de parken het liefst zover mogelijk van de kust hebben. ‘Onze ambitie is fors, de situatie is er niet naar om blokkades op te werpen’, aldus de minister.

Subjectief oordeel

“Sommigen vinden ze mooi, anderen vinden ze lelijk. Dat is een subjectief oordeel. En je moet bedenken dat je die molens niet het hele jaar ziet, maar vooral in de zomer”, verklaart Kamp.

De minister zegt verder dat de doelstelling in het regeerakkoord noodzakelijk is om de CO2-uitstoot te verlagen en minder gebruik te maken van fossiele brandstoffen.

Partijgenoot René Leegte is niet overtuigd van windmolens. Hij benadrukt dat de elektriciteitsprijzen stijgen terwijl de betrouwbaarheid van de energievoorziening afneemt met windmolens. Ook zouden ze niet voor een daling van de CO2-uitstoot zorgen.  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!