Ministerie: Rapport Le Pair onjuist en niet goed onderbouwd

AMSTERDAM  – Het rapport van Kees le Pair over het naar verluidt te lage rendement van Nederlandse windmolens wordt niet voldoende onderbouwd en maakt op verkeerde wijze gebruik van CBS-gegevens.

Offshore windpark op zeeDit schrijft het minister van Economische Zaken in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid René Leegte (VVD) over het rapport.

Het ministerie is dan ook niet van plan om in te gaan op het verzoek van Leegte om een onderzoek uit te voeren naar de efficiëntie van Nederlandse windmolens.

Kees le Pair maakte in augustus van dit jaar een rapport bekend waarin hij schreef dat windmolens een nettorendement hebben van maar 4,14 procent van het piekvermogen, waardoor de turbine helemaal niet bij zouden dragen aan CO2-reductie.

Praktijkcijfers CBS

Le Pair dichtte zijn eigen onderzoek vooral waarde toe omdat er voor het eerst, naar eigen zeggen, praktijkcijfers werden gebruikt van het CBS. René Leegte trok aan de bel bij het ministerie.

Volgens het CBS schiet Le Pair tekort in de denkstappen en aannames. De methodiek van Le Pair zou een “zeer grove versimpeling van de complexe werkelijkheid” inhouden, aldus het CBS.

Le Pair argumenteerde bijvoorbeeld dat STEG-centrales een lager rendement hadden door de inpassing van windmolens. De onderzoekers van het CBS wijzen er op dat Le Pair niet rekening houdt met het feit dat STEG-centrales niet alleen elektriciteit produceren, maar ook warmte.

Effectieve capaciteit van 25 procent

Het ministerie houdt zich dan ook aan de conclusie dat een Nederlandse windmolen gemiddeld 2200  uren per jaar vol kan draaien, van de in totaal beschikbare 8760 uren per jaar. Dit betekent een effectieve capaciteit van iets meer dan 25 procent.

Het inpassen van windmolens in het energienet zou maximaal een efficiëntieverlies betekenen van 2 tot 3 procent. De onderzoekers benadrukken dat dit pas wordt gehaald bij een veel groter aandeel windenergie dan dat op dit moment aanwezig is. In Nederland is nu 2 gigawatt aan windenergie opgesteld.

Lees hier de brief van het ministerie en hier het onderzoek van Kees le Pair

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Alpha Ventus

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!