Noord-Holland houdt opschaling Windpark Groetpolder tegen

AMSTERDAM – De provincie Noord-Holland zet een streep door het vergroten van Windpark Groetpolder, bestaande uit 19 windturbines langs de Groetpolderweg bij het plaatstje Winkel.

Windmolens in het havengebied bij IJmuidenHet bestuur geeft geen omgevingsvergunning af voor het windpark, zo meldt de provincie. De initiatiefnemers van het project wilden de huidige 19 turbines vervangen voor 14 nieuwe en krachtigere windmolens.

Noord-Holland beroept zich op de provinciale regelgeving voor Wind op Land. Vorig jaar verbood de provincie het plaatsen van nieuwe windturbines. Projecten die al in de planning waren mochten doorgaan, maar voor Windpark Groetpolder geldt dit niet.

Te laat met aanvraag 

Groetpolder was van mening dat het windpark wel onder de overgangsregeling viel, maar de provincie benadrukt dat de initiatiefnemers te laat waren met een aanvraag. Die had voor 11 april 2011 al moeten worden ingediend.

De provincie laat wel de deur open staan voor “herstructurering”. In dat geval zou het park verkleind moeten worden tot 9 turbines.  

Geen bezwaar tegen opschaling

De huidige windturbines van het park hebben een hoogte van 43 meter en zijn in 1999 in gebruik genomen. De nieuwe windturbines zouden 80 meter hoog worden met een vermogen van elk 2 tot 2,5 megawatt.

De gemeente Hollands Kroon, waar het gebied onder valt, gaf eind vorig jaar aan geen bezwaar te hebben tegen de opschaling. Nabije windparken hebben eenzelfde hoogte als de nieuwe turbines en er zijn nog nooit klachten over de windmolens gekomen. 

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: Nuon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!