Offshore windenergie tegen 2020 commercieel uit te buiten

AMSTERDAM – De kosten van energie opwekken uit windturbines op zee dalen tegen 2020 zo veel dat het aantrekkelijk wordt om het commercieel uit te buiten.

Dit blijkt uit onderzoek van het Britse Crown Estate, licentieverkoper van windparken. De huidige kosten liggen zo rond de 140 pond per megawattuur. Die kunnen tegen 2020 gedaald zijn naar 100 pond per megawattuur.

In Groot-Brittannië schermen voorstanders van windturbines nu met het rapport om hun punt te maken. Aan de andere kant van de Noorzee woedt een hevige strijd tussen voor- en tegenstanders van windenergie. Premier David Cameron staat nu onder druk om de subsidies te schrappen voor windenergie.

Britse windparken

Als de kostendaling doorgerekend wordt blijkt dat de totale operationele kosten van Britse windparken in 2020 dalen naar 3 miljard pond. De overheid denkt ongeveer 18 gigawatt aan windturbines te bouwen aan het einde van dit decennium.

De kosten voor offshore windenergie zijn nu nog torenhoog en offshore is alleen rendabel met overheidssubsidie. Offshore is nu nog 3 keer duurder dan onshore windenergie.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Alpha Ventus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!