Opnieuw massaontslag bij Vestas, 3000 banen weg

AMSTERDAM – Vestas, de grootste turbinefabrikant ter wereld, gaat weer een ontslagronde doorvoeren. Deze keer worden er 3000 banen weggesneden.

Een windturbine van Vestas op een weilandHet concern wil verder ongeveer 20 procent van het bedrijf verkopen om aan financiering te komen, zo maakte Vestas woensdag bekend bij de kwartaalcijfers.

Vestas rapporteerde ver onder de verwachting van analisten. De turbinefabrikant leed een verlies in het derde kwartaal van 175 miljoen euro. Analisten verwachtten een kleine winst van 20 miljoen euro.

De financieel directeur van het concern, Dag Andresen, verklaarde dat Vestas op zoek is naar een strategische investeerder die wil samenwerken met Vestas. Onlangs werd al aangekondigd dat Vestas meer ging samenwerken met Mitsubishi en veel analisten verwachten ook dat het Japanse concern Vestas overeind gaat houden als de nood aan de man is.

Eerdere ontslagrondes

Eerder dit jaar maakte het concern ook al bekend banen te schrappen. In augustus werd aangekondigd dat er 1400 werknemers uitgingen en in het begin van 2012 werd een ontslagronde van 2300 banen bekendgemaakt. Van de 22.721 werknemers waar Vestas het jaar mee begon blijven er 16.000 over.

Grootste probleem voor Vestas is vraaguitval en het tekort aan kasstroom die nodig is om de salarissen en de leveranciers te betalen. Het concern verwacht dit jaar een negatieve kasstroom te boeken tot 500 miljoen euro.

Verenigde Staten

Het ziet er ook niet naar uit dat de situatie volgend jaar zal verbeteren. In de Verenigde Staten loopt mogelijk een belangrijke subsidiemaatregelen voor de windsector af. Vestas heeft eerder al gezegd dat hierdoor de Amerikaanse windmarkt zal instorten.

Aandelen Vestas verloren terrein in Kopenhagen. De aandelen sloten 13 procent lager nadat het Vestas nog was hersteld van een verlies van 17 procent.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Vestas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!