NWEA: ‘Opstelling Noord-Holland over windmolens niet collegiaal’

AMSTERDAM – De bouwstop die Noord-Holland heeft ingevoerd voor nieuwe windmolens is niet collegiaal tegenover andere provincies. Deze moeten straks mogelijk juist meer windmolens gaan plaatsen.

Dit verklaart de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA) vrijdag. De brancheorganisatie betreurt de opstelling van de provincie.

Onlangs besloot de provincie om geen nieuwe vergunningen meer af te geven voor windturbines. De regerende coalitie in Noord-Holland vindt dat windmolens horizonvervuiling is.

Het besloot volgde op een motie in de Tweede Kamer waardoor de provincies meer macht krijgen over het beleid.

Meer windparken voor andere regio’s

 “Als Noord-Holland de eigen doelstelling verlaagt, zullen andere provincies meer windparken in hun plannen moeten opnemen”, aldus de NWEA in een persbericht.

Verder gaat de provincie partijen voorbij die misschien wel willen investeren in windenergie, zo wordt benadrukt.

Meest windrijke provincie

Volgens de NWEA is Noord-Holland een van de meest windrijke provincies. “Er zijn zowel goede locaties voor grootschalige windenergie, zoals in de Kop van Noord-Holland en het havengebied Amsterdam, als voor kleinschaliger opstellingen.”

De provincies hebben nu meer macht gekregen over het windparkbeleid, maar ze moeten zich wel houden aan de eisen van het Rijk. Die wil dat er voor 6.000 megawatt aan windturbines worden geplaatst. Als de provincies dit niet voor elkaar krijgen, stapt de landelijke overheid alsnog in. 

Gerelateerde artikelen

Foto copyright:

10 gedachten over “NWEA: ‘Opstelling Noord-Holland over windmolens niet collegiaal’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!