Overheid onderzoekt windparken dichter bij de kust

AMSTERDAM – Het ministerie van Economische Zaken is een haalbaarheidsonderzoek begonnen naar het bouwen van windmolenparken dichter bij de kust.

Een windpark dichter bij de kustDit komt nadat vorige week er een meerderheid in de Tweede Kamer voor zo’n onderzoek bleek te zijn, zo melden verschillende media.

PvdA, CDA en VVD staan positief tegenover een onderzoek. Komende dinsdag zouden de partijen daarom aan minister Henk Kamp van Economische Zaken vragen een onderzoek te starten, maar het ministerie is er al een begonnen.

Nearshore windparken

Op dit moment mogen windparken niet dichter dan 22 kilometer van de kust af worden gebouwd, de zogeheten 12-mijlszone. Volgens PvdA-kamerlid Jan Vos moeten zogenaamde nearshore windparken worden overwogen om de kabinetsdoelstelling van 16 procent duurzame energie in 2020 te halen.

Volgens de Volkskrant zouden adviseurs van consultantsbureaus Pondera Consult en Ventolines het idee hebben geopperd. Hans Rijntalder van Pondera verklaart dat hij de maatschappelijke weerstand tegen windmolen op het land ziet stijgen.

Erg duur om aan te leggen

Offshore parken blijven dan over, maar die zijn erg duur om aan te leggen. Nearshore parken zouden een kwart goedkoper zijn dan offshore, maar dan wel weer anderhalf keer duurder dan windmolens op het land.

Beide adviesbureaus hebben in een rapport al 3 geschikte gebieden aangewezen voor nearshore windparken. Voor de kust van Zeeland, Noord-Holland en boven de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog. 

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Alpha Ventus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!