Provincies nemen planning windparken over

AMSTERDAM – De provincies gaan de planning voor grootschalige windparken overnemen van het Rijk. De Tweede Kamer is in meerderheid voor dit voorstel. Provincies moeten er dan wel voor zorgen dat er voor 6 gigawatt aan windparken kan worden gebouwd.

Dit meldt het Internatprovinciaal Overleg (IPO), de koepelorganisatie voor de 12 provincies. Het IPO benadrukt dat provincies nu niet de mogelijkheid krijgen om windparken op elkaar af te schuiven.

Het Rijk gaat prestatieafspraken maken met de verschillende provincies. Als de lokale overheid zich niet houdt aan de afspraak neemt het Rijk alsnog het heft in handen.

Grootschalige windparken

De landelijke overheid heeft nu nog de bevoegdheid om grootschalige windparken te bouwen in de provincies. Vooral de noordelijke zijn aangewezen als ‘windprovincies’. Daar moeten de meeste windparken komen te staan.

Afgelopen maand werden nog 2000 handtekeningen verzameld tegen windmolens in de Veenkoloniën in Drenthe. Bewoners protesteren tegen 2 enorme windparken die maar liefst 1020 megawatt moeten opwekken.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Iberdrola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!