Rechtszaak en bureaucratie ondermijnen Franse windenergie

AMSTERDAM – De poging van Frankrijk om meer windmolens te bouwen worden ondermijnt door een rechtszaak die anti-windprotestanten zijn begonnen bij het Europese Hof van Justitie.

Een windturbine in een Franse weilandHet kan nog een jaar duren voordat er een uitspraak is en tot die tijd is het wachten voor windparkontwikkelaars en turbinefabrikanten op het groene licht.

De Franse overheid zou een decreet kunnen uitvaardigen over de tarieven, maar dit weigeren beleidsmakers. De windsector ziet dit als illustratief voor de Franse houding.

De bureaucratie in Frankrijk is zover gevorderd dat het gemiddeld 8 jaar duurt om een windpark op te zetten. In een gemiddeld Europees land zou dit 4 jaar duren.

Investeringen groene energie stimuleren 

De Franse president Francois Hollande wil de investeringen in groene energie in het land stimuleren, maar de industrie raakt eerder gefrustreerd. De Duitse turbinefabrikant Enercon zette een Franse fabriek op en nam 400 werknemers aan in aanloop naar de feed-in tarieven, maar de fabriek ligt er stil bij.

“We hebben alles gecreëerd dat nodig is: training, centra, transport, kantoren, maar we gebruiken ze niet”, verklaart Peter Schuster, topman van de Franse activiteiten van Enercon, tegenover persbureau Reuters. “Het potentieel is hier wel en dat is erg frustrerend.”   

Gerelateerde artikelen

Foto copyright:  sophia zts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!