Senaat VS verlengt belastingvoordeel windenergie

AMSTERDAM – De budgetcommissie van de Amerikaanse Senaat heeft de PTC, het belastingvoorbeeld voor windmolens verlengd met een jaar. Een instorting van de Amerikaanse windsector lijkt hiermee voorkomen.

Amerikaanse windturbines in de VS die belastingvoordeel krijgen via de PTCDe PTC werd verlengd met nog eens 202 miljard dollar aan andere belastingvoordelen. De PTC gaat zo’n 12 miljard dollar kosten voor de Amerikaanse overheid, zo melden Amerikaanse media.

Hoewel het goedkeuren door de Senaat al een grote overwinning is voor de windsector, moet een verlenging van de PTC nog door het Huis van Afgevaardigden worden goedgekeurd.

Geen zoden aan de dijk

Verder benadrukken brancheorganisaties dat een verlenging van een jaar geen echte zoden aan de dijk zet. Zij vinden dat een verlenging van 4 jaar meer zekerheid geeft aan parkontwikkelaars.

Vestas, de grootste turbineproducent van de wereld, reageerde voorzichtig optimistisch. Eerder waarschuwde het Deense bedrijf dat het alle activiteiten uit de VS zou terugtrekken als de PTC wordt afgeschafd.

Onder de PTC krijgen ontwikkelaars een belastingvoordeel van 2,2 cent per kilowattuur stroom geproduceerd.  Eerder werd de PTC niet verlengd, in 2002. Toen ging 75 prcocent van de Amerikaanse windmarkt ten onder.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Vestas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!