Tegenstanders windenergie zien kosten windplannen 5 keer hoger uitvallen

AMSTERDAM – De plannen die voortkomen uit het Energieakkoord dat is gesloten door de SER gaan fors hoger uitvallen dan voorgespiegeld.

Een stelling windmolens in FlevolandDit stellen de leden van het Nationaal Kritisch Platform Windenergie (NKPW) in een brief aan minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Volgens de opstellers van de brief gaan de plannen om meer windmolens te plaatsen niet 3,7 miljard euro kosten, maar 19 miljard euro. Het verschil zou zijn ontstaan door “gekleurde informatie” van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

Kosten dalen door meer ervaring

Het ECN zou ervan uitgaan dat de kosten van windenergie de komende jaren zal gaan dalen door meer ervaring met de technologie. Het NKPW stelt dat dit niet mogelijk is omdat in de laatste jaren de kosten van windenergie met 40 procent zouden zijn gestegen.

Eerder kwam de voorzitter van het NKPW, Cees le Pair, in de herfst van 2012 in het nieuws nadat uit zijn onderzoek zou blijken dat windmolens veel minder rendement hadden dan eerder werd aangenomen.

Praktijkcijfers van het CBS

Le Pair dichtte zijn eigen onderzoek vooral waarde toe omdat er voor het eerst, naar eigen zeggen, praktijkcijfers werden gebruikt van het CBS. VVD-Tweede Kamerlid René Leegte trok aan de bel bij het ministerie.

Het CBS maakte daarop duidelijk dat Le Pair tekort zou schieten in denkstappen en aannames. De methodiek van Le Pair zou een “zeer grove versimpeling van de complexe werkelijkheid” inhouden, aldus het CBS.

Gerelateerde artikelen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!