VEH eist participatiemodel bij windmolens

AMSTERDAM – Als windmolens in de buurt van bewoond gebied worden gebouwd dan moeten bewoners kunnen participeren in die turbines.

Een windmolen die wordt gebouwdDit eist de Vereniging Eigen Huis (VEH). De belangenorganisatie benadrukt wel dat het liever helemaal geen windmolens heeft bij dorpen en steden.

“Is bouw in bewoond gebied onvermijdelijk, dan vindt Vereniging Eigen Huis dat alleen acceptabel als de compensatie voor waardeverlies van de eigen woning, participatie in de opgewekte stroom en profijt voor de omwonenden in de exploitatie zijn opgenomen”, aldus de VEH. 

WOZ-waarde 

In de huidige plannen van het kabinet wordt er alleen een participatiemodel aangeboden aan omwonenden als het windpark groter is dan 15 megawatt, omgerekend ongeveer 5 windmolens. 

Onlangs werd bekend dat een Zeeuwse gemeente de WOZ-waarde van huizen in de buurt van een windmolens had verlaagd.

Tegenstanders van windturbines zagen hierin een bevestiging dat windmolens zorgen voor een verlaging van de woningwaarde, hoewel de gemeente ook al weer had overwogen om de WOZ-waarde weer te verhogen omdat de woningprijs in de praktijk niet was gedaald.

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: Juwi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!