Waardedaling woningen door Zeeuwse windmolens

AMSTERDAM – Inwoners van het Zeeuwse Sint Philipsland hebben hun woningen in waarde zien dalen door het plaatsen van windmolens.

Windpark op de heide in DrentheEnkele tientallen huiseigenaren hebben de WOZ-waarde op hun huis verlaagd zien worden met gemiddeld 40.000 euro, zo meldt Binnenlands Bestuur.

Hierdoor betalen de bewoners ook een lagere belasting voor het huis, de onroerendezaakbelasting (ozb).

Het gaat om omwonenden van 5 windmolens die daar 2 jaar geleden zijn geplaatst. Binnen een omtrek van 1 kilometer om de turbines is de WOZ-waarde van de huizen verlaagd.

Bevestiging

Tegenstanders van windmolens zien dit als een bevestiging vanuit de gemeente dat windturbines die waarde van huizen doet verlagen. Huiseigenaren bereiden een claim voor.

Zij willen nu een compensatie voor 50 procent van de huizenprijs voor omwonenden die binnen een straal van 1,5 kilometer van de windmolens wonen. Er zijn plannen voor nog eens 40 windmolens op het schiereiland en volgende de inwoners zal de woningwaarde daardoor nog meer dalen.

Overigens heeft de gemeente besloten om de verlaging van de WOZ-waarde weer terug te draaien nadat zou zijn gebleken dat de huizen in de praktijk niet minder waard werden. 

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: Iberdrola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!