Weinig wind oorzaak hoge elektriciteitsrekening Bonaire

AMSTERDAM – Een natuurverschijnsel waardoor 2 jaar lang de wind ging liggen en een brand in een energiecentrale waardoor een nieuwe centrale moest worden gebouwd.

Windturbines op Bonaire waardoor inwoners meer voor de energie gaan betalenWindparkexploitant Ecopower wijt een reeks ongelukken en pech aan de hoge energierekening die inwoners van Bonaire straks moeten betalen.

Dit verklaart Henk Hutting van Ecopower tegenover de Wereldomroep. Maandag kwam uitsluitsel over een conflict tussen Ecopower en netbeheerder Water- en Electriciteitsbedrijf Bonaire (WEB). Ecopower mag wel de hogere kosten die het heeft gemaakt doorberekenen aan WEB.

Gemiddelde windsnelheid

Hutting haalt aan dat er in de laatste 2 jaar nog nooit zo’n lage gemiddelde windsnelheid is gemeten. Volgens hem komt dat door natuurfenomeen La Niña, dat ongeveer 1 keer per 50 jaar voorkomt. Verder brandde de oude energiecentrale af en de kosten van de nieuwe centrale moesten meegenomen worden.

Verder wijt Ecopower de hoge energiekosten aan hoge investeringen. Ecopower koos ervoor om voor duurdere windturbines te gaan die minder onderhoud vergen, maar een hoge investering. Op de lange termijn wordt de energie dus goedkoper.

Energierekening stijgt met 50 procent

De energierekening kan het volledig doorberekenen van de prijs met minstens 50 procent stijgen. Gedeputeerde Burney Elhage reageerde maandag bezorgd over de stijgende energieprijs. Een hogere rekening zou de economie van het Eiland schade toebrengen.

Het Ministerie van Economische Zaken zegt zich “in te spannen” om de energierekening op Bonaire betaalbaar te houden.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Iberdrola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!