Europees record voor nieuw geïnstalleerde windenergie op zee

AMSTERDAM – De Europese offshore windsector heeft een nieuw record behaald. In 2013 werd voor 1.567 megawatt aan windenergie op zee gebouwd, een stijging van 34 procent.

Monteurs die boven in een windturbine zittenDit meldt de Europese Windenergie Associatie.

De grootste markt was het Verenigd Koninkrijk. Hier werd bijna de helft, 733 megawatt, van alle nieuwe offshore windturbines gebouwd.

Denemarken nam 22 procent, 350 megawatt, voor zijn rekening, in Duitsland werd 240 megawatt geïnstalleerd en België volgde met 192 megawatt.

Onzeker beleid van overheden 

Hoewel de cijfers een record zijn, benadrukt de EWEA dat het grootste deel van de nieuwe turbines in de eerste helft van 2013 gebouwd zijn. Volgens de brancheorganisatie neemt het aantal nieuwe projecten af door onzeker beleid van overheden.

“De onduidelijke politieke steun voor offshore windenergie, vooral in de sleutelgebieden zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, heeft geleid tot een vertraging in het aantal geplande projecten en een vermindering van het aantal nieuwe projecten.”

In totaal is er nu voor 6.562 megawatt aan offshore windenergie geïnstalleerd in Europa, genoeg om 0,7 procent van alle elektriciteit op te wekken.

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: Alpha Ventus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!