Windenergie goedkoopste vorm van energie in Kenia en Nicaragua

AMSTERDAM – Zelfs als de negatieve effecten van fossiele brandstoffen niet worden meegenomen is stroom uit windturbines de goedkoopste vorm van energie in Kenia en Nicaragua. Dit blijkt uit onderzoek van Zwitserse wetenschappers van het ETH-instituut in Zurich.

De wetenschappers onderzochten de kosten van windenergie tegenover zonne-energie in 6 landen (Brazilië, Egypte, India, Kenia, Nicaragua en Egypte). Uit het onderzoek blijkt dat windenergie voor stroomopwekking een goed alternatief is voor veel opkomende landen, maar dat soms zelfs windenergie het goedkoopst is.

Kenia en Nicaragua zijn voor het grootste deel van een energiebehoefte afhankelijk van dieselgeneratoren. Door de stijgende prijs van olie wordt deze manier van energieopwekking steeds duurder.

Subsidies voor fossiele brandstoffen

“Als je de prijs baseert op de wereldprijs voor fossiele brandstoffen is windenergie goedkoper dan”, zo verklaart onderzoeksleider Tobias Schmidt. Toch is de energieprijs niet zo hoog in deze landen omdat er subsidies zijn voor olie en gas.

Ondanks de opmerkelijk onderzoeksresultaten denkt Schmidt niet dat windenergie een doorbraak zal beleven in deze landen. De komende 10 jaar zal het grootste deel van de benodigde energie nog uit fossiele brandstoffen worden gehaald, aldus Schmidt.

Het onderzoek stond in het teken van ontwikkelingsdoelen van de Westerse landen, die hebben aangegeven enkele miljarden euro in de opwekking van duurzame energie in ontwikkelingslanden te steken.

Lees hier een samenvatting van het onderzoek

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Iberdrola

Eén gedachte over “Windenergie goedkoopste vorm van energie in Kenia en Nicaragua

  • 25 november 2018 om 13:37
    Permalink

    Very nice post. I simply stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve truly enjoyed surfing around your weblog posts.
    In any case I’ll be subscribing on your feed and I’m hoping you write again very soon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!