De energiemarkt is volop in beweging. Door op de hoogte te zijn van hoeveel je maandelijks verbruikt, kun je op zoek gaan naar een goedkopere energieleverancier. Je kunt bijvoorbeeld energie vergelijken en daarmee alle voordelen en nadelen per energiecontract zien, zodat er een duidelijk overzicht gecreëerd wordt. Zo kun je direct overstappen naar de meest interessante optie. Er zijn echter meer opties om te besparen op het energieverbruik.
Zo bespaar je energie
Er zijn verschillende mogelijkheden om het energieverbruik terug te dringen. Een simpele tip is het uitzetten van apparaten die je niet gebruikt. Dit klinkt logisch, maar wordt toch vaak over het hoofd gezien. Door de lampen uit te zetten wanneer je weggaat en de stekkers uit de stopcontacten te halen, zul je al een verschil merken in jouw energieverbruik. Heb je apparaten die je toch liever in het stopcontact laat zitten? Investeer dan in energiezuinige apparaten, indien mogelijk met energielabel A. Ook het lager zetten van de verwarming werkt goed wanneer je wilt besparen. Misschien is het niet de meest aangename optie, maar door een warme outfit aan te trekken zul je al minder last hebben van de lagere temperatuur. Ook het gebruik van (warm) water zorgt voor meer energieverbruik. Was daarom niet heter dan nodig en douche hooguit vijf minuten. Zo bespaar je zoveel mogelijk energie.
Investeer in isolatie
Het is een wat rigoureuze stap dan de eerder genoemde tips, maar je kunt er ook voor kiezen om je huis te laten verduurzamen. Te beginnen met een goede isolatie, zodat alle opgewekte warmte in huis blijft. Het belangrijkste deel om te isoleren is het dak. Warmte stijgt op en zal het huis als eerst verlaten via het dak. Daarnaast moeten natuurlijk ook de muren geïsoleerd worden. Ook de ramen raken veel warmte kwijt: het aanschaffen van dubbel glas kan daarin helpen.
Wek je eigen energie op
Nadat het huis volledig geïsoleerd is, is het aan te raden om te kiezen voor zonnepanelen en een warmtepomp. Zo kun je zelf energie opwekken en gebruiken. Door alle radiatoren weg te doen en in plaats daarvan te investeren in vloerverwarming, zal het energieverbruik een stuk minder zijn. Met een goede hoeveelheid zonnepanelen en de juiste levensstijl kun je dan op het gebied van energie volledig zelfvoorzienend zijn. Daarbij hoef je de verwarming in huis ook niet zo omlaag te zetten: je wekt de energie (grotendeels) zelf op en dankzij de goede isolatie zal de warmte binnen blijven. Zo kun je comfortabel én met een lage energierekening de winter door.