Heeft mijn huis spouwmuurisolatie? Kan ik energie kosten besparen met na isoleren?

Duurzaamheid staat de laatste jaren heel erg hoog op de agenda en dat is ook wel begrijpelijk. De energiekosten zijn de laatste jaren enorm toegenomen en ook is het beter voor de aarde om bewuster met de energiekosten om te gaan. De aarde heeft het nu eenmaal zwaar onder de overbevolking en alle uitstoot. Het is dus heel erg belangrijk om op de kosten van het energieverbruik te letten. En daarnaast is het ook erg fijn als jouw woning energiezuinig is en daardoor de energiekosten laag en betaalbaar blijven.

Waarom een woning isoleren?

Allereerst wil je natuurlijk weten waarom je een woning wilt isoleren en of het ook nodig is. Een woning isoleren is nu eenmaal niet een goedkoop grapje. Maar het is wel een investering die zeer verstandig is om te maken en die je ook wel weer na verloop van tijd terugverdiend. Het is dus erg fijn als je weet hoe je op een goede manier een woning kunt isoleren en zo efficiënt mogelijk. 

Een woning isoleren is altijd verstandig, of het nu een nieuwe woning is of een oudere woning. Investeren in duurzaamheid is de toekomst. En gelukkig sta je er niet helemaal alleen voor, want ook de bank denkt graag met jou mee om jouw woning energiezuinig te maken. 

Welke isolatievormen zijn er?

Er zijn meerdere manieren om een woning te isoleren. Je kunt de woning isoleren met glaswol, je kunt ook de vloeren laten isoleren of je kunt je woning laten isoleren met PUR. Maar de meest voorkomende manier isoleren is toch wel spouwmuurisolatie. Dat komt omdat het gemakkelijk is en snel. En daarnaast is spouwmuurisolatie in vergelijking met andere vormen van isolatie, niet zo duur. Een goede oplossing dus!

De kosten van spouwmuurisolatie

Hoe je het ook went of keert, isolatie is nooit goedkoop. Het is dan ook echt wel een investering die je doet in de woning. Een investering die zich altijd wel weer terugbetaald. Want het voordeel van isolatie is dat je lagere energiekosten krijgt en ook bij een eventuele verkoop van de woning is het goed als je woning geïsoleerd is. Doordat de woning geïsoleerd is krijg je namelijk meer interesse van kopers, zij hoeven dan de isolatie niet meer op zich te nemen.

De kosten van spouwmuurisolatie kunnen per aanbieder verschillen. Gemiddeld zit je al wel vrij snel tussen enkele tientjes per vierkante meter voor spouwmuurisolatie. De kosten spouwmuurisolatie kun je overigens wel laten financieren in jouw hypotheek. Dit wordt ook wel een groene hypotheek genoemd. Als je van plan bent om je huis te isoleren, maar je hebt niet de liggende gelden, kun je dus een afspraak maken met jouw bank om samen tot een oplossing te komen.

Het is dus altijd rendabel om jouw woning te laten isoleren. Uiteindelijk wil je natuurlijk ook dat de kosten van energie voor jouw woning zo laag mogelijk blijven. Het is zonde als je veel geld betaald wat gewoon onnodig is. Als je woning niet geïsoleerd is verdwijnt veel energie via de muren, vloer of het dak naar buiten. Energie die dus niet verbruikt wordt maar waarvoor je wel extra moet stoken 

Isolatie advies inwinnen

Als je de trotse eigenaar van een woning bent dan is het verstandig om jouw woning te laten isoleren, maar het kan ook best wel een zoeken zijn naar de juiste weg. Hoe weet je nu wat de beste keuze is qua voor isolatie? Op het internet kun je natuurlijk wel een hoop informatie vinden die je wat op de juiste weg kan sturen, maar als je het zeker wilt weten kun je ook een expert inhuren die jou van advies kan voorzien. 

Een expert kan met jou bekijken wat voor jou de beste oplossing is om de woning te laten isoleren. En natuurlijk kan deze ook met jou meekijken naar de spouwmuurisolatie kosten en welke aanbieder hier voor jou het beste in zou zijn. Het is dus erg belangrijk om hier wel de tijd voor te nemen. Het is zaak dat je goed gaat oriënteren naar de diverse mogelijkheden.

Kiezen voor kwaliteit

Wanneer je gaat kijken naar spouwmuurisolatie voor jouw woning dan is het wel belangrijk dat je eerst goed gaat oriënteren naar de verschillende mogelijkheden van de isolatie. Dit is heel erg belangrijk want er zijn heel veel aanbieders op het gebied van isolatie maar die hebben allemaal weer hun eigen tarieven en ook kan de manier van werken verschillen.

Zo kan de ene aanbieder misschien veel meer tijd nodig hebben dan de andere aanbieder, en de gebruikte technieken kunnen verschillen en materialen waardoor ook het kostenplaatje uiteindelijk heel anders kan worden. Het is dan ook heel erg belangrijk dat je goed de tijd neemt om te kijken welke aanbieder het beste bij jouw situatie past. 

Het kan je op het einde van de rit zomaar flink wat geld besparen als je een goede vergelijking hebt gemaakt op de eindfactuur. En dat is natuurlijk wel heel erg fijn. Omdat investeren in spouwmuurisolatie nu eenmaal niet goedkoop is. Als je voor het eerst een woning koopt is het belangrijk om je dit te realiseren. 

Investering en financiering

In de inleiding hierboven heb je al kunnen lezen dat het ook mogelijk is om de isolatie van jouw woning te laten financieren. Je kunt dit doen bij het afsluiten van een hypotheek, door te kiezen voor een groene/duurzame hypotheek bij jouw bank maar wanneer je later besluit om de woning te laten isoleren kun je alsnog hier hulp bij krijgen van de bank. Het hangt natuurlijk wel van een aantal zaken af. 

Als je al aan de maximale hypotheek zit, dan loop je het risico op een afwijzing. Maar het is altijd de moeite waard om eens te bespreken met jouw bank of er mogelijkheden zijn om jouw woning te verduurzamen. Vanuit de overheid worden banken hier namelijk ook in gestimuleerd omdat het voor iedereen mogelijk moet zijn om de woning te verduurzamen. Dat is voor de portemonnee en de toekomst beter.