Kan ik onze vloer van isolatie voorzien?

Zuinig omgaan met energie staat de laatste jaren steeds meer op de voorgrond. Het is erg belangrijk om hier ook bewust mee om te gaan. Niet alleen omdat de energiekosten de pan uit rijzen maar ook omdat het belangrijk is om bewust te zijn dat energie een kostbaar goed is en dat je goed voor de aarde moet zorgen door hier bewust mee om te gaan. Isolatie van vloeren en andere ruimtes in de woning kan daarom een goed idee zijn. En hier lees je waarom dat zo is.

Wat is isolatie?

Isolatie is een methode waarbij je een ruimte, vloer, muur of dak, vult met een speciaal isolatiemateriaal waardoor je minder energie gaat verbruiken omdat het huis de warmte beter vasthoudt. Vooral in de oudere huizen valt hier enorm veel winst te behalen. In de jaren 40 tot 90 werd er niet echt rekening gehouden met energiezuinig verbruik in woningen.

Nu we jaren later te maken hebben met het feit dat de energiebronnen steeds meer uitgeput beginnen te raken en de aarde duidelijk te lijden heeft onder het consumptiegedrag van de mens wordt het steeds meer duidelijk dat isolatie echt belangrijk is. Er komt meer aandacht voor en bij nieuwbouwwoningen wordt hier ook al rekening mee gehouden.

De voordelen van isolatie

Er zijn diverse voordelen toe te schrijven aan het isoleren van de woning. Allereerst draag je bij aan een betere en groenere wereld. Dat is fijn, maar het mooie is ook dat je daadwerkelijk financieel voordeel zult hebben van het goed isoleren van de woning. Je stookkosten zullen flink omlaag gaan doordat de woning minder onnodige warmte en energie verliest.

Dat bespaart enorm veel geld op jaarbasis. Natuurlijk vraagt het wel eerst een investering. Daar ontkom je nu eenmaal niet aan, maar uiteindelijk krijg je die investering wel weer terug.

Vloerisolatie

De vloer isoleren kan enorm veel besparing oplevering in het energie verbruik. Er zijn verschillende manier waarmee een vloer isoleren gedaan kan worden. Vloerisolatie moet wel goed gebeuren dus het is verstandig om te bedenken of je het zelf kunt doen of dat je het uit moet besteden. Het heeft niet veel zin namelijk als je een vloer op een verkeerde manier isoleert.

Je kunt de vloer isoleren op verschillende manieren namelijk met pur schuim, isolatie platen, glaswol, thermokussens en nog vele andere methoden. Het is dus ook een beetje afhankelijk wat voor jou het beste is en ook afhankelijk van jouw budget. Dat is dus heel erg persoonlijk. Als je er niet uit komt dan kun je je ook laten adviseren door een professional.

Kruipruimte isoleren

Waar je ook rekening mee moet houden tijdens het isoleren van het huis, dat de kruipruimte een hele grote bijdrage levert in het verliezen van onnodige energie. De kruipruimte is een ruimte onder de vloer waar leidingen lopen. Als er problemen zijn met jouw leidingen dan zal een monteur hier dus vaak in gaan om de leidingen te controleren. 

De kruipruimte loopt dus rechtstreeks onder jouw huis door en vaak zijn deze voorzien van luchtroosters. Maar via de kruipruimte heb je vaak te maken met energieverlies. Het beste is dan ook, wanneer je een energiezuinig huis wilt, dat je een vloerisolatie kruipruimte aan laat leggen. Dit is wel een flinke investering.

Maar die investering haal je er ook zeker weet uit, juist omdat de kruipruimte een ruimte is waar je veel energie verliest. De investering mag dan pittig zijn, maar je kunt al binnen een aantal jaar winst hebben gemaakt op de vloerisolatie in de kruipruimte. En dat is natuurlijk wel heel erg fijn.

Waar je op moet letten bij de aanschaf

Als je van plan bent om een vloer isoleren te laten toepassen in jouw woning is het belangrijk dat je op een aantal zaken goed let. Allereerst is het belangrijk om je budget helder in beeld te hebben. Het budget speelt een grote rol in de keuze voor welke vorm van isolatie je gaat toepassen. Als je je budget helder hebt kun je alvast een selectie maken tussen de haalbare opties.

Zit je overigens laag in je budget en heb je een koopwoning? Dan kun je ook proberen om via de bank een speciale financiering te krijgen om jouw woning energiezuinig te maken. Banken worden vanuit de overheid enorm gestimuleerd om woningeigenaren hierbij te ondersteunen. Dat komt omdat ook de overheid er belang bij heeft dat Nederland energiezuiniger wordt.

De materiaalkeuze is heel erg belangrijk maar niet alleen de materiaalkeuze, ook moet je je goed beseffen of je zelf de isolatie voor je rekening wilt nemen of dat je het laat uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Op zich is isoleren niet heel erg moeilijk om te doen en op het internet zijn er genoeg instructiefilms te bekijken. Echter moet je er wel rekening mee houden dat het goed moet.

Als je hier je twijfels over hebt dan is het verstandig dat je een professioneel bedrijf inhuurt om met jou samen te kijken naar de specifieke mogelijkheden in jouw woning en wat er nodig voor is om jouw woning op een goede manier te isoleren.

Kies voor kwaliteit

Het is heel erg belangrijk dat je voor kwaliteit gaat kiezen als je gaat beginnen met het isoleren van je woning. Isolatie is helaas niet goedkoop maar zeker gezien de huidige energiecrisis, en de verwachting is dat dit niet minder gaat worden, is het heel handig om ervoor te zorgen dat je woning goed geïsoleerd is. 

Deze kosten kun je vrij snel weer terugverdienen op de energierekening. En als je het financieel lastig vindt om rond te breien kun je ook altijd in gesprek gaan met de bank naar de mogelijkheden om tot vloerisolatie, kruipruimte isolatie, of welke vorm van isolatie dan ook over te kunnen gaan.

Financieel gezien zou het nooit zo mogen zijn dat geld een reden is om niet te gaan isoleren. Voor de woning en jouw portemonnee maar ook de gezondheid van de planeet is het beter om te isoleren want dit zorgt voor een gezondere toekomst.