Een zonneboiler, hoe werkt het? De kosten en terugverdientijd? De voor- en nadelen

Naarmate de techniek zich over de jaren heeft ontwikkeld zijn er veel verschillende manieren bijgekomen waarop je jouw huis en het water in je huis kunt verwarmen. Tijdens deze ontwikkelingen is duurzaamheid en milieuvriendelijkheid een steeds grotere rol gaan spelen. De cv-ketel is steeds minder populair geworden en alternatieven zoals de zonneboiler zijn steeds populairder geworden.

Wat is een zonneboiler?

Veel huizen in Nederland maken tegenwoordig gebruik van een cv-ketel om het water uit de kraan en de douche te verwarmen. Echter, een cv-ketel is niet milieuvriendelijk. Daarom zijn steeds meer mensen opzoek naar een alternatieve manier om het water te verwarmen. Een installatie die gebruikt kan worden om water op een effectieve en milieuvriendelijke manier te verwarmen is een zonneboiler. 

Een zonneboiler maakt gebruik van een milieuvriendelijke vorm van energie en laat daarnaast ook geen CO²-uitstoot achter als gevolg van het verwarmen van water. Op deze manier zal een zonneboiler ervoor zorgen dat je huis milieuvriendelijker wordt. Daarnaast is het gebruik van een zonneboiler ook positief voor de portemonnee. Hoewel de zonneboiler kosten geïnvesteerd moeten worden zul je op den duur winst maken doordat het opwekken van de energie goedkoper wordt. 

Hoe werkt een zonneboiler?

De werking van een zonneboiler vereist een technische uitleg. Er zijn verschillende onderdelen, zoals de zonnecollectoren en heatpipes die ervoor zorgen dat water verwarmd kan worden. Met behulp van de zonnecollector vangt de zonneboiler het licht van de zon op. De warmte die het zonlicht meebrengt de collector in wordt opgeslagen in een vloeistof in het voorraadvat van de zonneboiler. Vanuit het voorraadvat wordt de warmte overgedragen aan het water dat door de leidingen van de douche of de kraan loopt.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler is uiteraard optimaal geïsoleerd. Dit zorgt ervoor dat de energie die in de zonnecollectoren wordt opgevangen optimaal behouden wordt. De warmte gaat niet verloren tijdens de overdracht tussen de vloeistof naar het water in de heatpipes en de leidingen van de douche en kranen. 

Wat zijn de zonneboiler kosten?

Het is niet goedkoop om een zonneboiler aan te schaffen. Echter, de investering is wel eenmalig en zal op en duur lonen doordat de energiekosten van jouw woning verlaagd zullen worden. Uit onderzoek is gebleken dat met een gemiddelde zonneboiler en een gemiddeld energieverbruik de kosten voor de investering in een zonneboiler in 15 jaar worden terugverdiend. Echter, het exacte termijn is afhankelijk van veel verschillende factoren.

De exacte kosten van een zonneboiler zijn afhankelijk van veel verschillende factoren. Als eerste is de inhoud van de boiler bepalend voor de prijs. Hoe groter de inhoud is van de zonneboiler, hoe meer warm water je achter elkaar kunt gebruiken en hoe hoger de zonneboiler kosten. De kosten van een zonneboiler stijgen naarmate de boilerinhoud groter wordt omdat een grotere zonneboiler meer dan één zonnecollector nodig heeft. 

Naast de grootte van de zonneboiler en het aantal collectoren dat de zonneboiler heeft zijn er nog meer factoren die bepalend zijn voor de prijs van de zonneboiler. De prijsbepalende factoren zijn:

  • Het soort zonneboiler
  • Het soort collector (de panelen op het dak)
  • De omvang van de installatie

Naast aanschafkosten zijn er ook onderhoudskosten die je moet betalen als je een zonneboiler laat installeren. Deze kosten verschillen per zonneboiler en hoe intensief de zonneboiler wordt gebruikt.

De voordelen van een zonneboiler

Het investeren in een zonneboiler brengt een aantal voordelen met zich mee. Het eerste voordeel, en de reden dat veel mensen een zonneboiler aanschaffen, is een lagere energierekening. Door het gebruik van een zonneboiler wordt het water in je huis verwarmd door de zon en niet door stroom of gas. Omdat zonlicht gratis is kost het minder om je water met behulp van deze energie te verwarmen. 

Een tweede voordeel van het implementeren van een zonneboiler in je woning is de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van deze investering. Een zonneboiler maakt geen gebruik van een fossiele brandstoffen zoals gas, waardoor de energiebron duurzamer is. Immers, zonne-energie vereist geen transport of graafwerkzaamheden. Daarnaast is er een oneindige hoeveelheid zonlicht beschikbaar. De zonneboiler zelf is ook beter voor het milieu dan een cv-ketel of andere energie installatie doordat een zonneboiler geen of minder CO² uitstoot tijdens het opwarmen van het water. 

Als laatste is de investering in een zonneboiler ook een investering voor de lange termijn. De woning waarin je de zonneboiler laat installeren wordt namelijk in waarde verhoogd wanneer je een zonneboiler laat installeren. Enkel de installatie van een zonneboiler zal de waarde van het huis niet dramatisch laten stijgen, maar als meerdere duurzame investeringen volgen dan zal de waarde zeker toenemen.

De nadelen van een zonneboiler

Het installeren van een zonneboiler brengt naast een aantal flinke voordelen ook een aantal nadelen met zich mee. Het voornaamste deel is de investering die je moet doen om een zonneboiler te laten installeren. Afhankelijk van onder andere het aantal zonnecollectoren, de heatpipes en overige eigenschappen van de zonneboiler kan het bedrag dat nodig is om te investeren flink groeien. Voor een combinatie van een cv-ketel en zonneboiler ben je gemiddeld tussen de 4000 euro en 7000 euro kwijt. 

Een zonneboiler is een relatief nieuwe ontwikkeling waardoor deze nog niet het hele jaar door optimaal benut kan worden. In de zomer, wanneer er veel zonuren zijn, kan vrijwel al het water dat verbruikt wordt in een gemiddeld huishouden verwarmt worden door de zonneboiler. Doordat de zonuren minder zijn in de winter kan het zijn dat de cv-ketel gedurende de wintermaanden toch een bijdrage moet leveren om voldoende water te verwarmen.

Wat is de terugverdientijd van een zonneboiler?

Al eerder werd kort genoemd dat het gemiddeld 15 jaar duurt voordat de investering in een zonneboiler wordt terugverdiend. Dit is uiteraard een gemiddelde want de precieze terugverdientijd is afhankelijk van vele factoren zoals de gemaakte kosten, het verbruik, de kosten aan onderhoud, etc. 

15 jaar is dus de gemiddelde tijd die nodig is om een zonneboiler terug te verdienen. Wanneer we naar het termijn rondom deze 15 jaar bekijken dan zien we dat de terugverdientijd tussen de 8 jaar en 20 jaar ligt. De kosten en het verbruik zijn niet alleen van belang bij dit termijn maar ook de hoogte van de subsidie die je hebt ontvangen bij de aanschaf van de boiler. Bij verschillende aanbieders van zonneboilers kun je advies krijgen op het terugverdientermijn van jouw investering in een zonneboiler.