Iedereen heeft ondertussen wel gehoord van zonne-energie, maar voor niet iedereen is het nu duidelijk waar je zonne-energie eigenlijk allemaal voor kunt gebruiken. Er wordt al snel alleen gedacht aan de zonnepanelen op het dak en dat je daarmee energie in je woning kunt gebruiken. Toch kun je met zonne-energie veel meer tegenwoordig. We gaan je vertellen wat allemaal!

Zonnepanelen plaatsen, waar kan dit?

Zonne-energie komt natuurlijk van de zon en wordt door zonnepanelen omgezet in energie. Deze zonnepanelen zijn met de jaren steeds populairder geworden en veel woningen hebben ze dan ook al op het dak liggen. Veel mensen denken dat zonnepanelen dan ook alleen op het dak geplaatst kunnen worden, maar dit is zeker niet het geval.

Ook op en rondom de woning kunnen zonnepanelen geplaatst worden. Niet alleen op het dak van je woning, maar denk ook is aan het dak van de schuur, carport of ander bijgebouw. Daarnaast zijn er ook manieren die wat minder bekend zijn nog. Zo kun je zonnepanelen ook gewoon in je tuin plaatsen en zijn er zelfs zonnepanelen als schutting.

Mocht je geen tuin hebben, zijn er alsnog mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen. Als je bijvoorbeeld in een appartement of flat woont, is er vaak geen tuin aanwezig en deel je het dak natuurlijk. In dat geval zijn er zonnepanelen die je aan de reling van je balkon kunt bevestigen. Zo kun je ook als je in een flat of appartement wordt gebruik maken van zonne-energie.

Vervoersmiddelen en zonne-energie

Niet alleen woningen kunnen gebruik maken van zonne-energie. Ook zijn er diverse vervoersmiddelen die er handig gebruik van maken. Zo kan bijvoorbeeld een elektrisch voertuig worden opgeladen door een zonnepaneel. Dit hoeft niet per se een auto te zijn, maar kan ook een boot of vliegtuig zijn.

Zogenoemde zonneauto’s zien we dan ook steeds vaker voorbijkomen. Deze gebruiken zonne-energie als krachtbron om te kunnen rijden. Momenteel zijn er nog geen volwaardige alternatieve auto’s die op deze manier rijden op de markt, maar het ontwikkelen ervan gaat erg snel. Het zal dan ook niet lang meer duren voordat de eerste auto op zonne-energie te koop komt.

Ook is het mogelijk op een boot op zonne-energie te laten varen. Dit zonnepaneel kan op het dak of het zeil bevestigd worden. Zo kun je gratis de stroom gebruiken om de accu’s van de boot op te laden. Het is een milieuvriendelijk en voordelig alternatief. Deze boten zijn al wel op de markt en wint steeds meer populariteit.

Als laatste wordt er ook met vliegtuigen op zonne-energie geëxperimenteerd. Het vliegtuig heeft zonnepanelen die een groot aantal accu’s kan opladen en van deze accu’s gebruik kan maken wanneer de zon niet schijnt. Deze vliegtuigen zijn momenteel nog niet geschikt voor de commerciële luchtvaart, maar er wordt wel aan gewerkt en ontwikkeld om het in de toekomst mogelijk te maken.

Zonnepanelen verwerkt in apparaten

Bij zonnepanelen denken we natuurlijk voornamelijk aan de soort die op je woning ligt, maar dit is niet de enige plek waar ze handig en toepasbaar zijn. Ook op of in kleine apparaten kunnen zonnepanelen makkelijk verwerkt worden. Dit maakt ze perfect voor onderweg of voor op locaties waar geen standaard stroomaansluiting is. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld rekenmachines, horloges, tuinverlichting, maar ook verkeersborden en parkeermeters.  

Iets wat ook een steeds populairder apparaat op zonne-energie wordt, is de powerbank met zonnecollectors. Deze powerbank laadt zichzelf op met zonne-energie, waarna je je telefoon er weer mee kunt opladen. Zo kom je nooit meer met een lege batterij te staan! Dit is ook een ideale manier van je telefoon opladen wanneer je graag kampeert of veel onderweg bent.

Zelfs een zwembad kan met zonne-energie verwarmd worden. Dit kan echt veel schelen in stookkosten. Dit kan zowel bij een ingebouwd zwembad, maar ook een opblaasbaar zwembad. Deze zonnecollector is op het zwembad aan te sluiten en pompt het water in de collector. Deze collector warmt het water op met zonne-energie om vervolgens het water weer terug het zwembad in te laten lopen.

Zonne-energie en huishoudelijk gebruik

In het dagelijkste leven kun je veel vaker zonne-energie gebruiken dan je denkt. Zelfs met alledaagse klusjes, kunnen wat zonnepanelen op het dak al een flinke kostenbesparing zijn. Zo zijn veel nieuwe huizen bijvoorbeeld al helemaal van het gas af en wordt overal energie voor gebruikt. Door deze energie op te wekken met zonnepanelen, kan dit flink veel schelen.

Je kunt hierbij denken aan je huis verwarmen met zonne-energie in plaats van met gas of elektrisch koken. Ook van gewoon de zon kun je gebruik maken om je huis te verwarmen. Wanneer het buiten koud is, maar het een zonnige dag is, kun je je huis al wat verwarmen door de gordijnen op te doen en de zon naar binnen te laten vallen. Door het raam zal je huis al wat kunnen opwarmen en je thermostaat iets naar beneden.

Daar naast zijn er ook andere mogelijkheden om van de zon gebruik te maken tijdens dagelijkse bezigheden. Dit heeft niet direct te maken met het gebruik van zonnepanelen, maar wel met de energie en kracht van de zon. Zo kun je bijvoorbeeld flink wat geld per jaar besparen als je de was buiten hangt om te drogen in de zon in plaats van in de droger te doen. Het voordeel van de zon is dat het niet uitmaakt of het een warme of koude dag is, de zon zal nog steeds je was doen drogen.

Het gebruik van zonne-energie is dus een stuk makkelijker en biedt veel meer mogelijkheden dan je misschien zal denken. Ook hoef je om gebruik te kunnen maken van zonne-energie niet direct een complete verbouwing te doen aan je huis en ook niet veel geld te investeren. Het biedt ook perfecte mogelijkheden voor onderweg of voor kleinere besparingen in je huishouden. Dit maakt het dan ook zeker de moeite waard om je eens te verdiepen in welke manier van zonne-energie gebruiken bij jouw levensstijl aan zal sluiten en waar je het meeste voordeel uit zou kunnen halen!