Hoe lang duurt het voordat je zonnepanelen hebt terugverdiend?

Zonnepanelen zijn tegenwoordig wel een slimme manier van investeren. Wanneer je energie opwekt via het eigen dak kan je ook een fijne besparing maken op je energierekening. Daarbij ben je ook nog eens milieuvriendelijk bezig. Je hebt gratis zonnestroom. Het wordt tijd voor zonnepanelen terugverdientijd!

Zonnepanelen en de opbrengst ervan!

Wanneer je zonnepanelen overweegt aan te schaffen dan ben je het woordje “opbrengst” ook al wel heel veel tegen gekomen. Met de opbrengst wordt het kilowattuur (kWh) bedoeld wat de zonnepanelen gaan opwekken. Hoeveel je gaat opwekken hangt natuurlijk af van het vermogen van de zonnepanelen die jij voor je dak hebt uitgekozen. Het vermogen van zonnepanelen ligt over het algemeen tussen de 320 wP en 370 wP. De wP staat voor de wattpiek en het vermogen van de zonnepanelen. En dat is gelijk een reden waarom de opbrengst niet ieder jaar hetzelfde is van de zonnepanelen. 

Met zonnepanelen meer rendement krijgen dan met je spaargeld

Het rendement op zonnepanelen is hoger dan de spaarrente op je spaargeld. Je kunt met zonnepanelen een rendement oplopend tot ongeveer 6 %. Bij de meeste spaarrekeningen is het rentepercentage tegenwoordig naar 0,00% verlaagd. Daarom is het rendement op de zonnepanelen vele malen hoger. 

Zonnepanelen terugverdientijd 

De zonnepanelen terugverdientijd kan heel erg verschillen voor elk huishouden. Dit komt omdat er bepaalde factoren meetellen om terug te verdienen. Deze factoren kunnen de volgende zijn:

 • De aanschafkosten van de zonnepanelen
 • Welke overige kosten zijn er gemaakt, dan kun je denken aan kabels, optimizers en omvormers
 • Wat zijn de stroomkosten
 • Wat is de hellingshoek van de zonnepanelen op het dak
 • Wat is de ligging van het dak
 • Het aantal zonuren per dag
 • De hoeveelheid zonnepanelen die je op je dak gaat leggen
 • De capaciteit van de zonnepanelen
 • De levensduur van de zonnepanelen

Je moet denken aan een gemiddelde 7,5 jaar voor de zonnepanelen terugverdientijd. Wil je een indicatie wat je kan besparen op jaarbasis dan kan je een zonnepanelen check doen bij de energiemaatschappij naar wens. Het kan naar aanleiding van de zonnepanelen check maar zo zijn dat je het in 5 jaar kan terugverdienen. Dan is de zonnepanelen terugverdientijd korter. 

Rendement op zonnepanelen verhogen met een aantal tips!

Er zijn een aantal tips om het rendement op zonnepanelen toch te kunnen verhogen. De volgende tips kunnen in de gaten gehouden worden voor de zonnepanelen terugverdientijd:

Zonnepanelen kiezen met een goede prijs-kwaliteitverhouding

Tegenwoordig wordt de kwaliteit van de zonnepanelen steeds beter. Daarom is het goed om je niet te laten verleiden door de lage aanschafprijs voor zonnepanelen. Let op de volgende punten bij de aanschaf van zonnepanelen:

 • Het wP vermogen van de zonnepanelen
 • Is er een kwaliteitskeurmerk aanwezig 
 • De garantie op de zonnepanelen, de omvormer en de installatie
 • Is de leverancier betrouwbaar waar je voor gaat kiezen
 • Heeft de monteur ervaring en een certificering voor zonnepanelen

Het is ook heel erg verstandig om rekening te houden met de volgende punten:

 • De levensduur van de zonnepanelen
 • Het technisch rendement van de zonnepanelen
 • De prestaties op de lange termijn van de zonnepanelen

De garantieperiode in de gaten houden van de zonnepanelen

Iedere leverancier heeft een andere garantie, let daarom op waar je garantie voor krijgt. Juist daarom zijn de details heel erg belangrijk. De details waar je rekening mee moet houden zijn de garantiejaren, voorrijkosten voor reparaties en de garantieperiode van de omvormer. Ze maken dus verschil in het rendement. Daarom is het altijd goed om de volgende punten in de gaten te houden:

Productiegarantie: Panelen en omvormers moeten snel gerepareerd of vervangen worden

Installatiegarantie: Het benodigde materiaal voor het installeren en de montage wordt hiermee bedoeld

Vermogensgarantie: Een bepaald percentage van de opbrengst is gegarandeerd

Panelen moeten goed gemonteerd worden

Het is belangrijk dat je een monteur hebt die vakwerk aflevert. Hier kan je nagaan of de monteur gecertificeerd is voor zonne-energie. 

Hoe kan je zelf de opbrengst verhogen

Natuurlijk heb je het niet volledig in de hand hoeveel de zonnepanelen gaan opbrengen voor jouw huishouden. Zo is er geen invloed op hoeveel uren de zon gaat schijnen per dag. Er zijn wel een aantal manieren om de opbrengst te verhogen. Zo kan je kiezen voor zonnepanelen die veel wP opleveren en je kunt zelf bepalen hoeveel zonnepanelen je gaat plaatsen en hoe je die neerlegt op je dak. 

Ga na of je geld terugkrijgt voor de energiebesparende investering

Het is verschillend per woonplaats welke financiële regelingen er getroffen kunnen worden zodat het installeren van zonnepanelen alleen maar aantrekkelijker wordt. Er kan ook btw teruggevraagd worden wanneer je zonnepanelen aanschaft. Enkele leverancier kunnen daar bij helpen wanneer die wens er is.  

Zorg voor de juiste omvormer bij de panelen

De omvormer heeft ook behoorlijk aandacht nodig. De omvormer moet betrouwbaar zijn maar heeft ook een hoge efficiëntie nodig. Het vermogen van de omvormer moet afgestemd zijn op de totale capaciteit aan wattpiek van de zonnepanelen. Het beste is als de omvormer maximaal 20 % kleiner of 10 % groter is dan het vermogen van de zonnepanelen. 

De levensduur van de omvormer is ook belangrijk. Omdat zonnepanelen al gauw 25 jaar meegaan is het goed om een kwalitatief goede omvormer te nemen omdat je in die 25 jaar maar eenmalig de omvormer hoeft te vervangen. 

Vaak wordt er gebruik gemaakt van string-omvormers. Dit werkt zoals dat bij kerstverlichting ook werkt. Het heeft alleen als nadeel als er een zonnepaneel slecht werkt dat de rest van de zonnepanelen ook slecht werken. De beste omvormer is de speciale omvormer met power optimizers. De regelunits optimaliseren iedere zonnepaneel individueel. Als er dan een zonnepaneel niet goed werkt, dan is de rest wel gewoon goed werkend. 

Terug levering en gebruik, houdt er zicht op!

Wanneer je rendabele zonnepanelen wilt hebben dan moet het verbruik en de terug levering in balans zijn. Gebruik je zonne-energie niet, dan kan dit teruggeleverd worden aan het net. Verminder je verbruik ook nog eens dan kan je wel zeggen dat de zonnepanelen echt een mooie kostenbesparing zijn.