Hoe onderhoud je zonnepanelen?

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het kopen van zonnepanelen is een investering, die vaak binnen een aantal jaar weer terugverdiend kan worden. Door een slimme berekening te maken kan je uitrekenen hoelang het ongeveer zal duren om de zonnepanelen terug te verdienen. Een van de zaken die echter het meest over het hoofd wordt gezien is het onderhoud van de zonnepanelen. Hoeveel onderhoud hebben ze nodig en is het belangrijk om ze te laten onderhouden?

Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen hebben gelukkig niet veel onderhoud nodig. Een onderhoudsbeurt kan echter wel flink helpen met het verlengen van de levensduur van het paneel en het hooghouden van het rendement. Daarom wordt het vaak aangeraden om een keer in het jaar de zonnepanelen even goed te laten nakijken en schoon te maken om het rendement zo hoog mogelijk te houden en natuurlijk ervoor te zorgen dat ze minder snel kapot gaan. 

Zonnepanelen zijn vrijwel onderhoudsvrij. Het meeste vuil dat op de zonnepanelen komt wordt weggespoeld door regen en sneeuwval. Het schoonmaken is dus niet altijd nodig. Wel is het verstandig om een paar keer per jaar of een keer per jaar de panelen na te laten kijken. Vogelpoep, bladeren en takken wassen namelijk niet zomaar van de panelen af. De zonnepanelen worden normaal schoongemaakt door een professionele glazenwasser. Met een goede ladder is het echter ook mogelijk om dit zelf te doen. 

Zonnepanelen schoonmaken kan gedaan worden met water en een zachte doek. Ook kan je een borstel of spons gebruiken. Gebruik geen schoonmaakmiddel, omdat dit strepen achterlaat. Deze strepen weerkaatsen het zonlicht wat er natuurlijk voor zorgt dat de zonnepanelen minder energie genereren. Dit wil je natuurlijk vermijden. Ook het gebruiken van schuursponsen wordt afgeraden omdat dit krassen kan veroorzaken. Er is ook een speciale borstel voor zonnepanelen die je kan kopen om op de best mogelijke manier je zonnepanelen te onderhouden. 

Vertrouw je jezelf niet op het dak of wil je dat het schoonmaken perfect wordt gedaan? Dan is het inhuren van een glazenwasser de beste optie. Wanneer de zonnepanelen vies zijn geworden door zand van de Sahara of bladeren en het voorlopig niet gaat regenen kan je veel rendement mislopen op je zonnepanelen. Onderhoudt zorgt ervoor dat de panelen een stuk beter werken. Het beste kan je dus een keer per jaar de zonnepanelen schoon laten maken.  

Technisch onderhoud

Het is ook belangrijk dat je de zonnepanelen een keer per twee jaar laat voorzien van technische onderhoud. In dit geval is het verstandig om de installateur even langs te laten komen. Deze controleert de kabels, koppelstukken, en de omvormer. Deze moeten namelijk goed worden nagekeken om te kijken of ze nog werken zoals ze horen. Ook wordt je set aan zonnepanelen nagekeken op paneel breuken. De meeste bedrijven die de zonnepanelen leveren geven je de mogelijkheid om een onderhoudscontract af te sluiten voor een periodieke controle. Zo behoud je de levensduur van de zonnepanelen. 

Het is elke 5 tot 7 jaar nodig om de omvormer te vervangen om je zonnepanelen zo soepel mogelijk te laten lopen en het meeste uit je investering halen. Omvormers zijn vrij duur. Het is mogelijk om deze zelf aan te sluiten maar kan ook gedaan worden door een specialist om de veiligheid te bewaren. De nieuwe omvormer zorgt er echter wel voor dat de energie van de zonnepanelen zo efficiënt mogelijk wordt omgezet waardoor het rendement hoog blijft. Het is de investering zeker waard en kan ervoor zorgen dat je een stuk minder geld verliest aan verloren elektriciteit. 

De gemiddelde jaarlijkse kosten voor het onderhoud van zonnepanelen ligt rond de 100 tot 200 euro. Het is zelf mogelijk om te bepalen hoe uitgebreid de panelen onderhouden moeten worden. Het is mogelijk om alleen de installatie te laten controleren maar ook de panelen erbij schoon te laten maken. 

Berekenen hoelang het duurt voordat je de investering terug hebt verdiend

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen, dan heb je vast een keer gelezen dat het mogelijk is om deze investering terug te verdienen. Omdat je zelf elektriciteit opwekt met je zonnepanelen hoef je geen geld te betalen voor je energierekening. Nu de prijzen van elektriciteit steeds verder oplopen bespaar je steeds meer geld door zonnepanelen te laten plaatsen. 

Zonnepanelen zijn een aardige investering. Natuurlijk moet je de panelen kopen en laten installeren en ook nog eens laten onderhouden. Het is echter mogelijk om deze investering terug te verdienen met het geld dat je bespaart op de energierekening. Door uit te rekenen hoeveel geld je bespaart op jaarlijkse basis en hier de kosten van onderhoud van af te trekken kan je ongeveer uitrekenen hoelang het gaat duren om je investering terug te verdienen. 

Een onderhoudsplan afsluiten

Als je de zonnepanelen zo lang mogelijk mee wil laten gaan is het afsluiten van een onderhoudsplan misschien wel handig. De zonnepanelen zijn vaak van zichzelf beschermd met een coating dat vuil afstoot. Onderhoud is toch erg belangrijk voor het verlengen van de levensduur van de installatie. Vaak kan je bij het bedrijf waarbij je de zonnepanelen hebt aangeschaft een onderhoudsplan afsluiten. Met dit plan kan je contact opnemen met het bedrijf wanneer het nodig is en heb je een keer per jaar (of vaker) recht op onderhoud en een schoonmaakbeurt. Dit is natuurlijk tegenover een vaste prijs per maand of per jaar. 

Zonnepanelen zijn heel erg belangrijk voor het verduurzamen van je woning. Je kan je eigen elektriciteit opwekken en bent niet meer afhankelijk van de kosten van de energiemaatschappij. Daarnaast is het opwekken van energie door middel van zonlicht ook nog erg duurzaam. Deze zonnepanelen zijn heel effectief maar hebben wel onderhoud nodig. Zo moeten ze een keer per jaar worden schoongemaakt en moet de installatie ook onderhouden worden eens in de twee jaar om ervoor te zorgen dat deze zo lang mogelijk meegaat. Zo haal je zo veel mogelijk uit je investering en verdien je de zonnepanelen zo snel mogelijk terug.